Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
24 апреля 2024
9,9 °C
дождь

статьи

ВІННИЦЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ ПЕДАГОГІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТУ — 100 РОКІВ!
14 октября 2012, 00:00
ВІННИЦЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ ПЕДАГОГІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТУ — 100 РОКІВ!

Свою історію Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського розпочав у 1912 році з невеликого учительського інституту з трирічним терміном навчання. Не дивлячись на те, що наказ про його створення був виданий 5 червня 1912 р., урочисте відзначення сторічного ювілею святкується в жовтні цього року.

Спочатку це був невеликий двоповерховий корпус, побудований за проектом архітектора Г. Артинова. Офіційне відкриття Вінницького учительського інституту відбулося 14 вересня 1912 р. Він був заснований на загальних засадах без поділу на відділення чи факультети. Студент, який закінчував цей навчальний заклад, міг викладати будь-який предмет. Спочатку навчалося 20 студентів, у наступні роки контингент зростав, але не сягав більше 100 осіб.

У 1920 р. учительський інститут було реорганізовано в інститут народної освіти. На 1 січня 1921 р. загальна кількість студентів становила 212 осіб, педколектив складав 20 чол. На початку 1924 р. його перевели до Кам'янця-Подільського й об'єднали з місцевим інститутом. Натомість, в наступному році у Вінниці був створений Український педагогічний технікум ім. І. Франка. На його основі в серпні 1930 р. знову було створено вищий навчальний заклад - інститут соціального виховання. Навчання проводилось у триповерховому корпусі колишньої гімназії у „Мурах" по вул. Володарського. У 1933 р. він був перетворений на педагогічний інститут з чотирирічним терміном навчання. Запроваджувалась факультетна структура закладу (фізико-математичний, мовно-літературний, історичний факультети). 1 вересня 1935 р. Вінницький педінституту було перетворено на дворічний державний учительський інститут.

Після визволення Вінниці навесні 1944 р. інститут відновив свою діяльність у приміщенні нинішньої школи № 4 по вул. Гоголя. Відкрито три факультети: історичний, мовно-літературний, фізико-математичний. У 1953 році інститут перейшов у нове просторе приміщення по вул. Червонопрапорній, 32 (тепер вул. К. Острозького, будинок колишнього управління Південно-Західної залізниці). Протягом 70-80р.р. розширено навчальну базу інституту. Побудовано і введено в дію лабораторний корпус № 3 загальною площею майже 16 тис. кв.м.

У 1979 р. Вінницький державний педагогічний інститут став четвертим в Україні вищим педагогічним закладом першої категорії. Постановою Кабінету Міністрів № 122 від 4 лютого 1998 р. інститут реорганізовано в педагогічний університет ім. М. Коцюбинського, а 9 червня 1998 року Державна акредитаційна комісія визнала педуніверситет акредитованим за статусом закладу вищої освіти IV рівня. 24 серпня 2003 року Міжнародний академічний рейтинг популярності та якості «Золота Фортуна» нагородив Вінницький державний педагогічний університет срібною медаллю «Незалежність України» в номінації «За вагомий внесок у справу підготовки висококваліфікованих кадрів для народної освіти України».

Однак найвища гордість університету – це понад шістдесят тисяч випускників, серед яких – славетна плеяда талановитих науковців, знаних не лише у нашій державі, але й далеко за її межами. Чимало випускників стали справжніми майстрами педагогічної справи, відомими діячами державотворення, літератури, культури, мистецтва та спорту.

Підготував Олександр Самойленко,

член Молодіжної організації журналістів

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий