Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
03 мая 2024
20,5 °C
облачно с прояснениями

статьи

Общество
Відгук на книгу «Епоха слави і надії» Євгенія Литвака
14 августа 2023, 13:15
Відгук на книгу «Епоха слави і надії» Євгенія Литвака Відгук на книгу «Епоха слави і надії» Євгенія Литвака

Кандидат географічних наук, доцент кафедри екології, природничих та математичних наук, КВЗО "Вінницька академія безперервної освіти" - Хаєцький Г.С.

Останнім часом стають популярними книги про таємні товариства і змови. Ці історії зачаровують і закутують серпанком таємничості всю історію людства та підштовхують розум до поглибленного пізнання світу, пізнання себе. Євгеній Литвак почав працювати над книгою у віці 17 років, а опублікував її безкоштовно у своєму акаунті соціальної інтернет-мережі «Інстаграм» в 30 років. Якість роману зростає від початку і до самого кінця, адже з моменту початку роботи над романом пройшло більше 13 років і у автора змінилися погляди на життя. 

«Епоха слави і надії» - книга про ченців Тибету, пригоди Ісуса в Індії до 33 років. Про те, як індійський Цар Ашока 2000 років тому заснував Братство Девʼяти Невідомих, яке існує й досі. 121 глава та одна історія про безсмертне кохання. Обсяг тексту близько 365.000 слів, що робить цей твір найбільшою книгою в Україні, та однією із найбільших у світі. Жоден сучасний український письменник не написав нічого навіть схожого, середньостатистична українська книга в пʼять разів менша. Книга складається з трьох частин, і на перший погляд перші дві виглядають як дві незалежні розповіді, але з однією загальною ідеєю «безсмертя». Але третя частина роману є продовженням першої і обʼєднує обидві частини в один повноцінний твір. 3 першої частини, в якій головному герою Ніколасу Романову належить знайти еліксир безсмертя, щоб врятувати Ганну Шиян від страшної хвороби, а заразом і розгадати таємницю батьків Ісуса, розпочинається шлях захопливих подій, відкривається світ, який намагається зачарувати читача і захопити своєю непередбачуваністю подій.

Із самого початку книга Євгенія Литвака підкорює глибиною опрацюваного змісту, масштабністю романа і часом непередбаченою літературною грою «а хто наступний зійде з арени життя»? На сторінках книги нам відкривається таємне Братерство Девʼяти Невідомих і їх секрети, але матеріал в цілому написаний так, немов зсередини, і складається таке враження, що сам автор впевнено і почесно займає місце в цьому закритому клубі обраних людей.

Книга «Епоха слави і надії» - це твір, який буде складно зрозуміти на перший погляд, тому, що ця книга наповнена глибоким сенсом. Ця книга не стане способом розвантажити голову після важкого дня. У книзі дуже багато персонажів, але на велике здивування, вони усі гармонійно тримаються сюжету. Цю книгу не прочитаєш за день або тиждень, ій треба приділити якомога більше часу, а після прочитання треба переосмислити все і подумати, що ж хотів показати автор своїм читачам. Але книга все ж читається легко, особливо якщо взяти до уваги, що блогерові Ніколасу Романову потрібно розгадати таємницю Ісаакіївского Собору.

Приголомшливий роман, який зʼєднав в собі змову, таємне товариство, безліч загадок, історію, мистецтво, науку, смерть і багато любові. «Епоха слави і надії» - це не та книга, яку можна прочитати і забути. Вона застерігає людину не допустити тих помилок, які вчинили головні герої роману. Ця книга не для «вихідного дня». її треба читати уважно і вдумливо, не миная жодної думки, яку хотів передати автор. Читаючи книгу, виникають різні почуття, емоції і думки перетікають з однієї в іншу з неймовірною швидкістю і кличуть до подальшого читання.

Євген Литвак приголомшливо пише про битви. А війн і битв у книзі дуже багато. Жодна глава історичної частини твору не обійшлася без битв, або це невелика сутичка, напад індусів Калінги, наліт канібалів, повномасштабна битва у замку Хіч Каре або біля річки циганського табору, чи напад у стін Білокамінного селища, або війна у Підземному світі. Не багатьом авторам вдається описати сцени битв так, щоб їх було цікаво читати, щоб вони були настільки реалістичними. І після батальних сцен битв роману «Епоха слави і надії», після настільки точних їх описів, мимоволі віриш в те, що все це відбувалося насправді.

Автор приділяє велику увагу ролі жінки у суспільстві того часу, показуючи усі обставини, що лягають на плечі жіночої долі, адже саме жіночим персонажам відведено якісніше опрацювання, що відрізняє його від інших письменників. Ця книга змушує трохи по-іншому поглянути на життя Ісуса, та й взагалі на релігію. Литвак відображає досить цікаві речі і версії минулих часів. Примушує подивитися на світ під іншим кутом і почати самому шукати відповіді на деякі питання. Невже насправді Ісус був сином Цезаря, адже він сам проголосив себе Богом? Невже Ісус до 33 років був в Індії і був особисто знайомий з царем Ашокою, і на його очах язичницька Індія прийняла буддизм як єдину релігію. Досить цікава паралель з хрещенням Русі.

Усім любителям пригод, усім тим, хто шукає для себе відповідь «що таке віра?» обовʼязково варто прочитати цю книгу. Зрештою, таємниці сюжету залишаються таємницями і їх ще належить розгадати кожному читачеві самостійно. Євгеній Литвак в цій книзі також торкнувся теми душі людини. І один з його персонажів зміг довести, що душа є насправді, що вона покидає тіло людини після смерті. Дивовижна історія, яка зможе перевернути науковий світ і релігійне співтовариство. Читаючи, замислюєшся про те, що рано чи пізно нам доведеться прощатися з нашими героями. До останньої сторінки читач живе у напрузі і всією душею бажає Ханою впоратися з усіма труднощами і знайти свою Ануш. Але, по при все, важливою залишається доля головних героїв: якщо пригоди Дітара і Тарсіши були завершені, то історія Ноя і Ануш не зовсім. Вони пережили багато втрат, але на завершення автор відсилає нас до продовження їх пригод у наступному романі. Герої вирушають на «той світ» на пошуки своєї доньки Молитви. Любов до близьких і самопожертви творять дива. У кінці роману добро все ж перемагає зло. Серце головного героя оживає, він знову здатний кохати і хвилюватися. Це дуже актуально не лише для дітей, але і дорослих.

Книга «Епоха слави і надії» Євгенія Литвака є на сьогодні кращим пригодницьким твором на теренах України. Теми, які він піднімає тут актуальні, сміливі і викликають непідробний інтерес, не дивлячись на те, що герої твору - таємне Братерство тібетських ченців. Роман «Епоха слави і надії» вмістив в себе близько 50 персонажів, більше 1000 сторінок формату А4, став кращою книгою XXI століття та найбільшою книгою в Україні. Литвак дав поштовх розвитку мережевої літератури від жанру фанфікш до жанру літвейка - літературно-економічного феномена блоґерсько-письменницької творчості.

 

Кандидат географічних наук, доцент кафедри екології, природничих та математичних наук, КВЗО "Вінницька академія безперервної освіти" - Хаєцький Г.С.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий