Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
16 апреля 2024
17,9 °C
небольшой дождь

статьи

Общество
Життя паперу
18 января 2021, 13:51
Життя паперу

 

Папір ми використовуємо щодня і в дуже великій кількості. Мова йде не лише про сім’ї де є діти (як відомо, одна 2-х річна дитина здатна з легкістю знищити цілу пачку паперу, приблизно, за 5 хвилин, поки батьки відволіклись не надовго), а й про тих, чия діяльність не пов’язана із друком та писаниною.

Справа в тому, що великий відсоток паперу викидається через те, що ми не думаємо, що все це теж може бути корисним – мова йде про невеличкі клаптики паперу для нотаток, про упаковку круп, сухих сніданків, ліків, тролейбусні квиточки та чеки, втулки від туалетного паперу, паперові рушники і т.д. – список може буди достатньо великим. Все це потрапляє у смітник. За статистикою у 1 тонні побутового сміття міститься біля 20-40% паперових відходів. Проблема в тому, що відділити ці клаптики від цілого скупчення – не можливо. Тому вкрай важливо збирати макулатуру окремо.

Знання – як озброєння. Тому, можливо знаючи що можна зробити з макулатури, Вам буде легше зрозуміти вагомість питання, та з’явиться бажання збирати макулатуру та заохочувати інших.

Більше всього макулатура використовується у виготовленні гофрованого картону, що використовується для пакування різноманітної продукції та її захисту при транспортуванні.

З використаної макулатури також виробляють тарний картон, картон для коробок та різноманітні упаковки – коробки, картонні прокладки, пакувальні коробочки, піддони тощо. Картон – є еко чистим матеріалом та не шкодить природі. Його можна перероблювати вічно.

Тари для яєць ( саме ті, що ми обираємо при покупці), також виготовляють з макулатури.

Також з макулатури виготовляють папір. Наприклад, газетний. Газетним, зазвичай, називають тонший папір сірувато-бежевого кольору. Його використовують для нотаток, записів та другку книг, блокнотів, та газет.

Все більшим попитом в Україні, що в світі набрало великих оборотів, використовується папір з втор сировини для офісних потреб. Далеко не кожен раз, коли Ви роздруковуєте якісь матеріали для роботи, Вам необхідно використовувати білосніжно-білий папір. Якщо це робочий документ для внутрішнього користування, можна скористатися папером, що частково виготовлений з макулатури. Пам’ятайте про це кожного разу, коли будете здавати макулатуру, та коли будете купувати папір для офісної роботи.

Окрім цього, з макулатури виробляють паперові пакети, саше, конверти та багато інших подібних товарів.

Ще одним вагомим аспектом використання макулатури можна назвати гігієнічний. Саме з макулатури виготовляють туалетий папір:

Використання макулатури дозволяє зменшити витрати на виробництво цих товарів, робить продукцію екологічно чистою та зберігає природу, адже щоб врятувати одне дерево від вирубки, необхідно зібрати для втор переробки близько 80 кг паперу.

Дещо несподіваним виявилось, що макулатура – відмінна сировина для виготовлення теплоізоляційних матеріалів, наприклад ековати, що на 81% складається з переробленого газетного паперу. Коефіцієнт цього матеріалу становить 0,037-0,042 Вт/(м*K), він має хороші звукоізоляційні властивості, практично не містить шкідливих для людини речовин, тому може використовуватись в житлових приміщеннях. Ековата задувається в необхідні місця сухим або вологим способом, а тому під час такого утеплення не утворюються шви і значно зменшується вірогідність утворення так званих «містків холоду».

З недоліків ековати варто відзначити те, що з часом її теплоізолюючі властивості погіршуються, насамперед через поглинання вологи, а тому використовувати ековату варто лише в тих конструкціях, де вона буде провітрюватись та висихати, її також не можна використовувати у безпосередній близькості до димоходів, камінних труб через потенційну небезпеку її займання.

З макулатури також виробляють плитний тепло- і звукоізоляційний матеріал (волокнисті та полімерно-паперові плити), що використовується, як і ековату, для облицювання приміщень – як житлових, так і офісних, чи складів.

Макулатура також слугує основою для виготовлення таких покрівельних матеріалів, як руберойд та пергамін – це листки картону просякнуті бітумом і дьогтем та їх сумішами.

Також варто не забувати про те, що для вас сміття – для когось цінний ресурс. Так використаний чистий папір може слугувати сировиною для чудових дитячих виробів, які не лише будуть сприяти розвитку дитячої моторики та уяви, але й будуть змалечку привчати нове покоління до бережливого ставлення до природних ресурсів. А офісний папір, текст на якому надрукований лише з однією сторони, з задоволенням приймуть, наприклад, дитячі садочки, де на його зворотній стороні діти будуть вчитися малювати та писати.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий