Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
19 марта 2024
0,8 °C
снег

статьи

Общество
Що прийнято дарувати на хрестини?
08 февраля 2021, 19:16
Що прийнято дарувати на хрестини?

Люблячі батьки новонародженої крихітки бажають, щоб їхня дитина якомога раніше отримала небесне заступництво і такого захисника, як Ангел-хранитель. Саме з цієї причини тата і мами намагаються раніше провести обряд хрещення своєї крихітки. Зазвичай таїнство відбувається в перші 12 місяців життя. Значить, що хрещення є найпершою великою подією маленької людини.

Як і перед кожним святом, перед обрядом хрещення у хресних батьків, родичів і близьких людей дитини виникає питання, пов’язане з презентами спробує розібратися, що прийнято дарувати на хрестини, що повинні піднести хресні батьки, з чим не соромно прийти на свято гостям і яких презентів слід уникати.

Подарунки від хрещеної матері

Після обряду хрещення дитина крім рідних батьків має хресну маму і хрещеного батька. Вони не прості гості на даному торжестві, на них покладається священна місія — сприяти своєму хрещеникові до кінця життя. Беручи безпосередню участь в церковному обряді, хресні зобов’язані піднести традиційні подарунки, без яких не обходиться таїнство.

Розглянемо спочатку те, що повинна піднести малюкові хрещена мати:

• Крижма

Це не просто відріз білої матерії, ця тканина має глибокий релігійний сенс. У Крижму або ризку загортають немовля після купелі. За давніми традиціями крижму не можна викидати. Її потрібно зберігати все життя як оберіг. У магазинах можна придбати для такої мети дуже красиву тканину, обшиту мереживом, прикрашену вишивкою, бажано ручної роботи. Колір Крижми повинен бути білий, вишивка біла або рожева / блакитна (дівчинці або хлопчикові). Можна, звичайно замість красивої тканини використовувати звичайну пелюшку або рушник, але погодьтеся, для такого випадку варто підготувати все найкраще.

• Хрестильная сорочка або плаття

Одяг повинен бути білого або ніжно-молочного за кольору. Вишивка так само, як і на крижмі допускається блакитна або рожева. Стрічечки, рюшечки, бантики, мережива — це все тільки вітається. У таку одежину дитину одягають після купелі. Добре, якщо хрещена мама власноруч прикрасить дитячі речі вишивкою.

• Хрестильний чепчик і пінетки

Красива шапочка підбирається такого ж кольору як хрестильний одяг. Знову ж, чепчик повинен бути ошатним, з мереживами. Пінетки купують під стать всьому вбранню для маленького, щойно похрещеного чоловічка.

Крім традиційних подарунків хрещена може подарувати дитині прикрасу, наприклад, сережки або кулон. Коли малюк стане дорослим, зможе носити його, як оберіг. В ювелірних салонах є величезний вибір спеціальних дитячих прикрас, але краще придбати річ, яка підходить для дорослих людей.

Подарунки від хрещеного батька

Існує неписаний закон, за яким хрещений батько зобов’язаний оплатити застілля, організоване з приводу хрестин. Звичайно, зараз рідко зустрінеш дотримання подібного закону, зазвичай все оплачують справжні батьки. Що стосується подарунків маленькому хрещеникові або хрещениці, тут вже все повинно бути згідно з традиціями. Отже, розглянемо, що повинен подарувати хресний тато:

• Натільний хрестик

Хрест є найважливішим атрибутом таїнства. Це не просто прикраса, а оберіг на все життя, йому неможливо буде знайти заміну. Хрестик прийнято дарувати з золота або з срібла. Хоча у випадках, якщо немає фінансів на такі дорогі подарунки, ніхто не забороняє хрестити малюка і з простим дерев’яним хрестиком.

• Ланцюжок до хрестика

Один хрестик не прийнято дарувати, до нього потрібно додати ланцюжок, виготовлений відповідно із золота або зі срібла. Також необхідно подбати про стрічку, вона знадобиться, щоб відразу надіти дитині хрестик. Маляткові ланцюжок відразу незручно буде носити, тому його тимчасово замінюють шнурочком або стрічкою.

Крім перерахованих вище традиційних, можна сказати, обов’язкових подарунків хрещений батько може подарувати хрестинну ікону із зображенням святого, чиїм ім’ям названо хрещеника. Чудовим подарунком буде портрет малятка, зроблений на замовлення по фотографії.

Подарунки на хрестини від гостей

На хрестини не запрошують людей малознайомих. Такий знаменний для всієї родини день збирає разом тільки родичів і найближчих друзів. Природно, що подарунки від гостей повинні бути особливими, як і саме свято. Що ж найкраще піднести в дар головному винуватцю торжества в день його хрестин:

• Упакований в ошатній «валізці» одяг для дитини, рекомендується купувати його трохи на виріст.

• Ложечка, виготовлена зі срібла, добре б зробити на ній гравіювання з ім’ям малятка.

• Дитяча постільна білизна (набір) або дитячий плед, ковдрочка, подушечка у вигляді яскравої м’якої іграшки.

• Дитяча біблія.• Подарунковий набір дитячого посуду.

• Шкатулка, в яку помістіть красивий, вишитий вручну мішечок для зберігання локона, зрізаного під час обряду хрещення з голови дитини. Цей локон згідно з традиціями прийнято зберігати все життя.

• Ладанка із зображенням лику святого, який сприяють малюкові.

• Кімнатні гойдалки, при потребі вони легко переміщуються в сад.

• Автокрісло. Купити його можна по оголошенню за ціною Воно дуже красиво виглядає, призначене для дітей вагою від 9 кг. до 36кг., виготовлене за європейськими стандартами безпеки

Іграшки та солодощі

Попри те, що головним винуватцем торжества є дитина, іграшки та солодощі не особливо вітаються в якості подарунка на хрестини. Пояснюється це тим, що цукерки і шоколадки навряд чи малюк зможе їсти, та й машинки з ляльками у віці немовляти не підходять. Брязкальце дарувати на хрестини, м’яко кажучи, соромно. При цьому стверджувати, що такі категорії презентів потрібно зовсім виключити в даній ситуації не слід.

Якщо хочеться подарувати іграшку, зупиніть свій вибір на милому і м’якенькому виробі. Це може бути ручна робота з тканинного матеріалу, наприклад, лялька, сонечко або котик. Також підходять покупні м’які іграшки.

Що стосується солодощів, то вони не є основним подарунком, це приємне доповнення. На хрестини ідеальним варіантом буде піднести красивий дитячий торт, виготовлений згідно з тематикою хрестин.

Чим порадувати батьків на хрестинах дитини?

В день хрещення не потрібно забувати також про батьків малюка. Для них це таке ж свято. Тому татові і мамі можна піднести в дар сувенір, альбом для фото, кімнатну рослину або подарунковий варіант книги.

Хрещений батько і хрещена мати на обряді хрещення займають головне місце поряд з самим винуватцем торжества. Рідні батьки можуть порадувати хресних своєї дитини невеликими подарунками у вигляді ладанки або іншої прикраси на пам’ять про цю знаменну дату.

Щоб підсумувати вищесказане, хотілося відзначити, що подарувати можна просто гроші в красивому конверті. Таким чином не доведеться напружуватися в пошуках підходящого нагоді презенту, але в грошових купюрах не відчувається тепла і душі, що виходять від речі, яку можна зберігати роками.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий