Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
19 апреля 2024
5,9 °C
небольшой дождь

статьи

Общество
Поради батькам як виховувати хлопчиків-підлітків
27 января 2020, 16:45
Поради батькам як виховувати хлопчиків-підлітків

Процес перетворення хлопчика на підлітка може бути для батьків захопливим, але водночас складним. Часто буває так, що хлопчики, вступаючи в підлітковий вік, емоційно, соціально і фізично віддаляються від сім'ї. Вони зачиняються у своїй кімнаті і виходять з неї тільки тоді, коли їм щось потрібно. Сьогодні підлітковий вік пов'язаний з більш серйозними проблемами, такими як вживання алкоголю і наркотиків, агресивна поведінка тощо.

Розуміння підліткового віку

Коли хлопчик наближається до підліткового віку, з ним відбувається безліч змін, як фізіологічних, так і психологічних. Його поведінка, спосіб мислення підлітка, його розмови, почуття і реакції на різні ситуації також сильно змінюються.

Підліток хоче ризикувати, вирішувати свої власні проблеми, ініціювати соціальну взаємодію, заводити стосунки, самовиражатися. Іншими словами, підліток хоче створити образ свого «я» вдома, у школі, серед друзів і в суспільстві в цілому. Однак у той же час він може відчувати себе абсолютно не готовим до нових викликів.

Така плутанина в почуттях підлітка може іноді відображатися і в його поведінці. Його поведінка з друзями значно відрізняється від поведінки з братами, сестрами і батьками. Те, як він поводиться вдома, відрізняється від того, як він поводиться на публіці.

Іноді такі зміни є позитивними, і батьки задоволені підлітками. Але найчастіше такі зміни носять негативний характер. Підлітки можуть бунтувати, і така поведінка дуже хвилює батьків.

Виховувати синів-підлітків непросто. Батьки повинні зрозуміти ситуацію, у якій знаходиться син, і причини змін у його поведінці. Розглянемо деякі причини, через які хлопчики можуть змінювати свою поведінку, вступаючи в підлітковий вік.

Перша і найголовніша причина полягає в тому, що підлітки намагаються домогтися більшої незалежності або сформувати образ власного «я». Внаслідок цього вони відчувають бажання бунтувати або діяти самостійно. Іноді при цьому вони йдуть проти волі батьків, від яких вони залежали протягом стількох років.

Важливим фактором є те, що з хлопчиками відбуваються сильні фізичні зміни, коли вони досягають статевої зрілості. Вони бентежаться від того, як змінюється їхнє тіло, і від виникаючих почуттів. Природно, вони не хочуть обговорювати це з батьками та членами родини.

Також підлітки можуть стати некерованими для своїх батьків через те, що в їх житті зростає роль друзів. Це відбувається тому, що підлітки хочуть відкривати для себе світ. Друзі, як правило, надають їм більшу підтримку, ніж батьки, бо з друзями можна ділитися секретами. Хлопчики-підлітки часто носять маску чоловічої бравади. Вони думають, що потрібно уникати будь-яких почуттів, що страх, невпевненість у собі, самотність і потреби неприпустимі для чоловіків у будь-якому віці.

Проблема для батьків та інших людей, які хочуть допомогти підлітку, полягає в тому, що він може зовні здаватися веселим і життєрадісним, при цьому всередині відчуваючи занепокоєння, самотність, страх і відчай. Проблеми підлітка стають очевидними тільки тоді, коли він «переходить межу», і у нього починаються проблеми в школі, конфлікти з друзями, коли він починає вживати алкоголь або наркотики. Тому батьки повинні зрозуміти приховані почуття підлітка і спробувати йому допомогти.

Поради щодо виховання хлопчиків-підлітків

Батькам дуже важливо розуміти, як їх син може відреагувати в тій чи іншій ситуації. Для цього дуже важливо добре його знати. Тому буде дуже корисно розмовляти з ним наодинці. Однак підтримувати з підлітком розмову спокійним тоном іноді буває дуже складно. Розглянемо кілька порад, які допоможуть вам достукатися до вашого сина. Зрештою, впевненість підлітка в тому, що ви залишитеся поруч з ним, незважаючи ні на що, допоможе йому впоратися зі своїми почуттями.

Батьки повинні зрозуміти, що їх син не зможе в один момент досягти психічної зрілості. А до цього часу він буде спостерігати за ними, вчитися у них і пробувати все сам. Спробуйте з'ясувати, чому підліток поводиться певним чином. Він може приховувати свої почуття і розчарування. Постарайтеся зрозуміти, що він приховує і чому.

Батьки завжди повинні бути напоготові. Помічайте ранні ознаки виникаючої проблеми. Це можуть бути погані оцінки в школі, погана поведінка, ознаки депресії, вживання алкоголю або наркотиків, випадки насильства (підліток може в них бути як агресором, так і жертвою). Будьте уважні і розмовляйте з сином, щоб запобігти шкідливим звичкам, які можуть у нього виникнути.

Придумайте нові способи спілкування з сином, щоб він не боявся і не соромився ділитися з вами своїми почуттями. Проявіть терпіння, не тисніть на підлітка. Будьте ласкаві до нього, покажіть йому, що він багато значить для вас і що ви пишаєтеся ним.

Батьки повинні навчитися приділяти підлітку стільки часу, скільки йому потрібно для того, щоб відкритися і поділитися своїми почуттями. Якщо батьки навчаться бути чутливими і поважати емоції своїх синів, підліткам буде легше виявляти свої справжні почуття.

Батьки краще, ніж будь-хто інший, знають своїх дітей. І тому вони краще, ніж будь-хто інший, можуть оцінювати їх поведінку і психічний стан. Головне - довіряти підлітку, розуміти і приймати те, що з ним відбувається. Зрештою, ви можете звернутися за додатковою допомогою до психолога.

 

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий