Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
16 апреля 2024
20,0 °C
небольшой дождь

статьи

Общество
Натільний хрестик: 10 речей, які не можна робити із священним атрибутом
10 марта 2021, 16:19
Натільний хрестик: 10 речей, які не можна робити із священним атрибутом

Натільний хрестик є символом християнської віри. Це аж ніяк не прикраса, а справжній священний символ, відношення до якого має бути відповідним.

Вибір хрестика

Відданість вірі передбачає постійне носіння хрестика на тілі. Враховуючи, що це дуже особистий символ, священики рекомендують відмовитися від покупки великих і дорогих хрестів з дорогоцінними каменями. Хрестик повинен бути звичайним і абсолютно непомітним. Такий символ - не предмет розкоші і не привід для хизування. Ним не можна хвалитися в суспільстві і не варто виставляти на загальний огляд. До того ж хрестик повинен бути невеликих розмірів, адже великий хрестик незручний. У побуті він може заподіювати дискомфорт.

Що не можна робити з натільним хрестиком

Багато людей не мають уявлення про те, як поводитися зі своїм хрестиком і яких речей з ним робити не можна.

Купувати хрестик без потреби

В процесі обряду хрещення священик вішає на шию звичайний хрестик. Такий символ потрібно постійно носити на грудях. Купувати замість нього більш красивий і дорогий хрест, просто тому, що людині так захотілося, не можна. Інша справа, якщо хрестик поламався або був зіпсований іншим способом. У такій ситуації його дійсно потрібно поміняти, причому, робити це потрібно саме в церкві.

Самому освятити хрестик

Цінність хрестика не розп'яття, що символізує страждання Христа, а в тому, що його освячують під час спеціального обряду. Завдяки цьому хрестик стає наймогутнішим оберегом людини і символом того, що Вищі сили оберігають її від бід і напастей. А ось освячувати хрестик самому не слід, навіть якщо вам відомі потрібні молитви. Цей обряд має право проводити лише священнослужитель.

Носити хрестик над одягом

Розглянутий атрибут віри і називається натільним тому, що носять його на тілі, а значить, під одягом. Це непорушне правило, яке обов'язкове до дотримання усіма християнами. Одяг наших предків навіть шився без глибоких розрізів на грудях, щоб з нього не випадав хрестик. Хрестик прийнято приховувати від сторонніх, так як він є ні прикрасою, ні забавою. Носячи його поверх одягу, людина ніби хвалиться тим, що є віруючою. А хвастощі і самозамилування, по іншому називається гординею, що за християнськими законами вважається страшним гріхом.

Тим же, хто звертає увагу на священнослужителів, що носять хрести поверх ряси, хочеться роз'яснити один важливий нюанс. Видимий нами атрибут віри називається наперсним хрестом. Це спеціальний хрест, який надягають для проведення служб і інших обрядів. Він більш великий і може бути прикрашений коштовностями. Натільний хрестик священнослужителі носять, як і всі віруючі християни, тобто під одягом.

Знімати хрестик без потреби

Хрестик служить оберегом для хрещеної людини, але тільки тоді, коли знаходиться на тілі. Тому знімати його без особливих на те причин, не рекомендується. Наші предки навіть під час відвідування лазні намагалися не розлучатися з розп'яттям, а тому для водних процедур у кожного був змінний хрестик, виготовлений з дерева. Його одягали на заміну натільному, щоб не обпекти шкіру гарячою парною. Тому без особливої потреби даний символ віри знімати з тіла не можна. А якщо вже необхідно зняти, одягаючи його знову, не забудьте прочитати молитву.

Носити хрестик на ланцюжку

Побутують різні думки щодо того, на чому має носитися розп'яття. Відразу скажемо, що принципової заборони на використання ланцюжка немає. Просто, проводячи обряд хрещення, хрестик зазвичай вішають на мотузку. І якщо поміняти мотузку на ланцюг, особливо виготовлену із дорогоцінних металів, це виглядатиме як гординя і хвастощі, про що ми згадували трохи раніше. Такі вчинки не заохочуються церквою. При цьому набагато важливіше те, щоб ланцюжок або мотузочок виконували свою головну функцію, тобто утримували розп'яття на тілі. Згідно з існуючим повір'ям, втратити хрестик, значить накликати на себе біду.

Поєднувати хрестик з амулетами

Крім хрестика на мотузці не повинно бути нічого зайвого. Вішати на неї якісь амулети або зодіакальну символіку неприпустимо. Всі ці речі вважаються заборонами і справедливо відкидаються християнською церквою. При цьому сам натільний хрестик повинен носитися виключно на шиї. Його не можна вішати на сережку, чіпляти на браслет або класти в гаманець. Істинно віруюча людина так ніколи не вчинить.

Викидати зламаний хрестик

Хрестик, який прийшов в непридатність не можна викидати на сміття. Це священний предмет, а символам віри негоже валятися під ногами у купі сміття. Невеликі пошкодження хрестика цілком можна відремонтувати самостійно або віднести в антикварну майстерню. Коли ж розп'яття прийшло в непридатність, його слід віднести до церкви і там замінити новим.

Носити чужий хрестик

Тут все не так однозначно. Свій натільний хрестик вам можуть подарувати близькі люди, і в цьому немає нічого поганого. Заборони на дарування хрестика не існує, особливо якщо у людини до цього не було символу віри. Якщо цей хрестик був попередньо освячений, він також стане вашим оберегом. Інша справа, що не варто одягати на себе хрестик, знайдений на вулиці. Якщо вам невідомо, кому належить цей атрибут віри, і хто носив його до вас, краще не торкатися до нього. І справа тут не в марновірстві, заснованому на можливості передачі поганої енергії від колишнього господаря. Релігія не визнає подібних забобонів. Просто він чужий, та й невідомо, чи освячений.

Носити хрестик з розп'яттям

Деякі люди вважають, що натільний хрестик не повинен мати форму розп'яття. Вважається, що такий символ віри може накликати на свого господаря біди і зробити його життя нестерпно важким. Проте ці страхи не мають нічого спільного з реальністю. Розп'яття на хрестику є символом жертви, принесеною Ісусом Христом заради порятунку людства. Поганого в такому образі нічого немає. Просто носити його бажано розп'яттям назовні.

Носити не освячений хрестик

Церква не накладає заборону на носіння не освяченого хреста. Адже навіть дві схрещені палиці здатні захистити від нечисті. Інша справа, що хрестик, який не піддавався церковним обрядам, є банальною прикрасою. А прикраси не мають нічого спільного з вірою. Тому перед тим як надіти християнський хрестик на шию, його, звичайно ж, треба освятити.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий