Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
8,9 °C
небольшой дождь

статьи

ЩИТОВИДНА ЗАЛОЗА ТА ВАГІТНІСТЬ
13 декабря 2013, 00:00
ЩИТОВИДНА ЗАЛОЗА ТА ВАГІТНІСТЬ

Щитовидна залоза - це ендокринний орган, який розташований на передній поверхні шиї і формою нагадує метелика. Вона виробляє найважливіші для організму гормони - тироксин і трийодтиронін. Гормони щитовидної залози потрібні для нормального внутрішньоутробного розвитку нервової, серцево-судинної, статевої систем та опорно-рухового апарату дитини.

Тому під час вагітності щитовидна залоза майбутньої мами через низку обставин працює з більшою інтенсивністю. І адекватне потрапляння в організм вагітної жінки йоду дуже необхідне як для неї самої, так і для плоду, що розвивається. Якщо в період поза вагітністю потреба в йоді складає 150 мкг на добу, то під час вагітності та грудного вигодовування вона збільшується до 200 мкг на добу. Відразу скажу, що дефіцит йоду може привести до зниження рівня гормонів щитовидної залози ще до вагітності — гипотіреозу. Тоді у жінки можуть бути скарги на: слабкість, втому, надбавку у вазі, мерзлякуватість; а також сухість і стоншування шкіри, випадання волосся, ламкість нігтів; серцебиття, частий пульс, перебої в серці, підвищення артеріального тиску; апатія, сонливість, зниження уваги і швидкості мислення, депресія.

Щодо профілактики, то потрібно щодня приймати препарат, що містить йодид калію, наприклад «Йодомарин 200». Крім того, можна порекомендувати вживати йодовану сіль замість звичайної, а також урізноманітнювати свій раціон морепродуктами. Не забувайте про те, що йод міститься також в молочних продуктах і в м'ясі, тому не захоплюйтесь вегетаріанством.

Після пологів разом зі всім організмом відновлюється й імунна система, «пригнічена» під час вагітності. Саме унаслідок цього сплеску активності імунної системи (вона починає виробляти антитіла, які руйнують клітки щитовидної залози) приблизно у 3-5% новоспечених мам через 1-3 місяці після пологів розвивається стан, який отримав назву «Післяпологовий тиреоїдит». Його відмітна особливість - зміна фази помірного підвищення функції щитовидної залози фазою помірного пониження її функції. Як правило, через 6-8 місяців імунна система приходить в норму, і післяпологовий тиреоїдит зникає.

На закінчення хотілося б сказати, не соромтеся бути уважними до себе і власного здоров'я. Чим раніше виявити захворювання, тим легше з ним впоратися, це прописна істина, про яку, на жаль, дуже часто забувають.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий