Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
25 апреля 2024
17,4 °C
небольшой дождь

статьи

Самоконтроль хворих на цукровий діабет
11 ноября 2013, 00:00
Самоконтроль хворих на цукровий діабет

При цукровому діабеті прийом лікарських засобів – це важлива, але не єдина умова повноцінного життя. Потрібно щоб сам хворий став активним і відповідальним учасником всього комплексу заходів, необхідних при цьому захворюванні (контроль перебігу захворювання та його самоконтроль). Поняття самоконтролю при цукровому діабеті передбачає: контроль показників крові та сечі; контроль та догляд за тілом, стопами, зубами, порожниною роту, заняття спортом, контроль за вагою тіла.

Метою самоконтролю є досягнення стійкої компенсації захворювання та попередження ускладнень. Це досягається регулярним самовизначення глюкози крові. Хворим на діабет типу 1 на фоні підібраного спеціалістом лікування бажано проводити в домашніх умовах визначення вмісту цукру в крові не менше 5 разів на добу перед основними прийомами їжі та через 2 години після них для контролю дози короткого або ультракороткого інсуліну, яка вводиться перед вживанням їжі. Інколи необхідно визначити вміст цукру в крові о 3 годині ночі та 6 годині ранку для уточнення відсутності нічної гіпоглікемії. Хворим на діабет 2 типу на інсулінотерапії потрібно визначати показники цукру крові 2-3 рази на добу в різні дні до та через 2 години після прийому їжі. На таблетованих цукрознижуючих препаратах не менше 1 разу на добу в різний час +1 глікемічний профіль (7 раз на добу). Також важливим є дотримання рекомендацій:

  • Ведення «щоденника самоконтролю хворого на цукровий діабет», запис результатів визначення рівня глюкози в крові та всіх інших показників, що визначають в процесі самоконтролю. Регулярний контроль за вмістом глюкози та ацетону в сечі.

  • Не потребуюча попередньої консультації лікаря грамотна самокорекція дозувань; цукрознижуючих засобів, харчування та способу життя.

  • Контроль ваги тіла та відповідності харчування загальним принципам та вимогам раціонального харчування.

  • Контроль допустимого фізичного навантаження.

  • Контроль стану стоп, догляд за ними.

  • Контроль артеріального тиску.

  • Виконання рекомендованих термінів лабораторного аналізу крові, контрольних оглядів офтальмологом, стоматологом, нефрологом й іншими спеціалістами.

Слід розуміти, що захворювання діабетом є неприємним супутником життя, але таким, з яким можна довгі роки співіснувати та жити активно та повноцінно.


ВОКЕД

Гуріна Н.І., Костюк Н.В., Оначенко Л.С.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий