Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
19 апреля 2024
5,9 °C
небольшой дождь

статьи

САБАРІВСЬКА ГЕС
27 января 2015, 00:00
САБАРІВСЬКА ГЕС
Сабарівська ГЕС будувалась у період 1948-1952 рр., на ній ще досі працює довоєнна турбіна, яка була виготовлена 1924 р. в Австрії. До електростанції краще йти лівим берегом Бугу. Зразу за ГЕС починаються круті кам'яні схили, на яких навесні цвіте сон-трава. Це унікальне місце на околицях Вінниці, де ще можна побачити таку рослину. До слова, за останні роки ділянка дуже пошкоджена, й сон-трава опинилася під загрозою знищення.
За період існування греблі, вона пережила дві великі аварії. Перша трапилась 1 серпня 1984 р. - зламалось кріплення, яке утримувало один із восьми щитів. Потік води вирвав щит, розвернув і відніс на 200 метрів від ГЕС. Це і не дивно, обладнання на станції стояло із 1948 р., і з того часу його жодного разу не міняли і не ремонтували. Пробоїну закрили того ж дня і на наступний ранок повернули Вінниці воду. Саме обладнання ремонтували майже два місяці.
Друга аварія трапилась у лютому 1986 р.. Робітники ГЕС готувалися до пропуску весняного паводка: перевіряли роботу щитів – підіймали і опускали. Вони тримаються на металевих тросах. Під кригою не бачили, як один з тросів прогнив. На щит намерзла вода, його вага збільшилася вдвоє. Один із тросів не витримав і обірвався. Щит впав униз і його знов вирвало. Але тоді все зробили оперативно: кинули ремонтні шандори і перекрили воду. Після цього відремонтували всі 8 щитів.
З часів незалежності, ВАТ «Вінницяобленерго», будучи неспроможним дати лад гідроенергетичному господарству, вирішило віддати всі свої ГЕС в оренду, конкурс виграла вінницька компанія «Енергоінвест», яка стала найбільшим вітчизняним виробником «малої» електроенергії.
Комментарии: 1
Добавить комментарий
Володимир
24 июня 14:33
стр. 28 Історія енергетики Вінниччини - Протягом 1923 року була споруджена, а за початку 1924 року запущена гідроелектростанція високої напруги на Сабаріському водоспаді. Потужність станції 35 КВА - 60 НР. Струм 3 х 1500 В на відстань 7 верств до Південно-західної частини міста, де були встановлені понижуючі трансформатори 1500/230 В. По суті, це була перша високовольтна повітряна лінія.

Добавить комментарий