Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
9,9 °C
небольшой дождь

статьи

РЕАЛІЗАЦІЯ ПЕРЕВАЖНОГО ПРАВА КУПІВЛІ ЧАСТКИ У ПРАВІ СПІЛЬНОЇ ЧАСТКОВОЇ ВЛАСНОСТІ
27 ноября 2014, 00:00
РЕАЛІЗАЦІЯ ПЕРЕВАЖНОГО ПРАВА КУПІВЛІ ЧАСТКИ У ПРАВІ СПІЛЬНОЇ ЧАСТКОВОЇ ВЛАСНОСТІ
      Кожен співвласник має право самостійно розпоряджатися своєю часткою в майні, яке перебуває у спільній частковій власності.
      Але перш ніж продати частку сторонній особі, учасник спільної власності зобов'язаний запропонувати купити її за тією самою ціною і на тих самих умовах іншим співвласникам. Останні не можуть заборонити її продаж взагалі, вони вправі лише купити її переважно перед іншими сторонніми покупцями. Для здійснення цього права продавець зобов'язаний письмово повідомити решту співвласників про намір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови договору.
     Продавець має право продати свою частку іншій особі, якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна - протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення
Якщо ж співвласник у останній день місячного строку виявляє згоду скористатися переважним правом купівлі частки у праві спільної часткової власності, але наявних грошових коштів для проведення розрахунків за договором купівлі-продажу частки у розмірі та строки, запропоновані продавцем у повідомленні про продаж частки не має, тоді такі дії мають прирівнюватися до відмови реалізувати своє право переважної купівлі.
      У разі порушення права співвласників на переважну купівлю частки, будь-який з них може звернутися за його захистом до суду з позовом про переведення на позивача прав набувача за спірним договором купівлі-продажу відчужуваної частки. При цьому власник, який пред'явив відповідний позов, повинен порушувати питання не про визнання недійсним правочину з відчуження частки сторонній особі, а про перевід на нього прав набувача з внесенням до суду сплачених останнім грошей та інших понесених ним витрат, а також з прийняттям на себе всіх інших зобов'язань набувача.
Ольга Андріївна Надольська,
приватний нотаріус
Вінницького міського нотаріального округу
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий