Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
19 апреля 2024
5,2 °C
небольшой дождь

статьи

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ХАРЧОВОЇ АЛЕРГІЇ У ДІТЕЙ.
29 января 2013, 00:00
ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ХАРЧОВОЇ АЛЕРГІЇ У ДІТЕЙ.
Практично всі батьки стикаються з такою проблемою, як харчова алергія у дітей, або діатез. До цього захворювання найчастіше схильні малюки віком від 0 до 3 років, адже саме в цей період вони починають знайомитися з широким асортиментом продуктів харчування.
Розвитку в дитини алергічної реакції можуть сприяти декілька чинників: спадкова схильність; фізичне здоров'я мами, якщо вона годує груддю; незрілість системи травлення та особливості імунологічного захисту організму; використання високоалергенних продуктів харчування; раннє переведення дитини на штучне або змішане вигодовування, раннє введення прикорму та переїдання, тощо.
Прояви харчової алергії в дитячому віці дуже різноманітні. Атопічний дерматит - процес, при якому виникають сухі або водянисті ділянки шкіри, сверблячі висипання. Кропив'янка - пухірці на різних частинах тіла. У дітей, що перебувають на змішаному або штучному вигодовуванні, потрібно обов'язково відкоригувати раціон харчування. А саме: малюкам зі слабо вираженими проявами харчової алергії, краще давати молочні суміші з частково розщепленими білками та кисломолочні суміші. Така «їжа» легко засвоюється і не вимагає посиленої роботи травного тракту, окрім того, вона повноцінна за складом і придатна для тривалого використання.
У зв’язку з якістю харчових продуктів в Україні, діатез у дітей може спричинити будь-який продукт, але існують так звані продукти-алергени, які найчастіше викликають розвиток харчових алергій. Одним із таких є куряче яйце, а також яйця інших птахів. Алергенні властивості яєчного жовтка виражені в дещо меншому розмірі, тому прикорм здорових дітей починається саме з нього. Також, одним із найсильніших продуктів-алергенів є риба. Білки риби, які викликають алергію, стійкі до високої температури і не руйнуються при харчовій обробці, у зв'язку з цим, вкрай погано засвоюється смажена риба. Доречі, більш алергенною вважається саме морська риба. Серед злакових культур найбільш алергенними є гречка й пшениця, рідше виникають реакції на рис, овес, ячмінку.
Деякі речовини, що містяться в натуральних продуктах, викликають загострення алергічного захворювання - це аскорбінова кислота (у цитрусових і соках з них), бета-каротин ( в жовтих і червоних овочах, фруктах і ягодах), щавлева кислота (у щавлі, томатах, ревені, шпинаті), саліцилати (в апельсинах, грейпфрутах, абрикосах, ананасах, томатному та соєвому соусах, мигдалі й тунці).
Краща профілактика харчової алергії у дітей - це тривале грудне вигодовування. Але прояви алергії можуть виникнути навіть у дітей, які отримують грудне молоко. У цьому випадку "винуватцем" діатезу у дитини є харчування матері, яка зловживає високоалергенними продуктами.
Перший прикорм діткам з проявами харчової алергії вводять на 1 місяць пізніше, ніж здоровим - з 7-8 місяців. Це повинні бути однокомпонентні овочеві пюре або безмолочні каші. При введенні м'ясного прикорму краще починати з гіпоалергенного кролика, свинини, а яловичину і курку краще вводити дещо пізніше. Фруктовий прикорм вводиться після 10-12 місяців з урахуванням індивідуальних особливостей. Але це завжди повинні бути гіпоалергенні продукти - зелені яблука, груші, жовті сливи. Незбиране молоко можна спробувати ввести в раціон тільки після року, а кисломолочні продукти - в 10-11 місяців. Яєчний жовток вводиться після 1-1,5 року. Риба включається в раціон дитини тільки після 3 років. Діткам-алергікам цілком достатньо, на першому році життя, одного виду каш і м'яса і 1-2 видів овочів і фруктів. В іншому випадку, може відбутися зрив адаптаційних механізмів організму і загострення хвороби.
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий