Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
28 марта 2024
15,1 °C
небольшой дождь

статьи

ПРО КОРИСТЬ САУНИ
23 марта 2012, 00:00
ПРО КОРИСТЬ САУНИ

Сауна - відома практично в усьому світі. Позитивний вплив сауни на здоров'я очевидний: тепло відкриває пори шкіри і виводить шлаки з організму. Пар освіжає тіло і заспокоює душу. Дерево, виділяючи корисні аромати, посилює терапевтичний вплив сауни на здоров'я людини. Традиційно сауну опалювали дровами. Щоб зберегти тепло, топку обкладали камінням. Електричні печі - сучасні аналоги дров'яних - компактніші, не засмічуються плпелом і вугіллям дозволяють встановити постійний температурний режим. Камені в парній періодично поливають водою, а різні аромати, що додаються у воду, наповнюють повітря в парній цілющим ароматом. Дуже корисно попаритися в сауні після фізичних навантажень та занять спортом. Після регулярних відвідувань сауни шкіра стає пружною і здоровою.

Перед сауною потрібно прийняти душ, але без мила, яке змиває жирову плівку, що захищає нашу шкіру від пересихання. Та ні в якому разі не мочіть голову перед заходом в парну, щоб не викликати перегріву голови. Обов'язково надіньте на голову рушник або спеціальну шапочку - це попередить можливий тепловий удар. Зайшовши в парну, не лягайте на верхню полицю, оскільки до температури треба звикати поступово. Краще полежати внизу в горизонтальному положенні, розслабивши м'язи. Перший захід повинен тривати не більше 10 хвилин. Після ньго відправляйтеся під холодний душ або в басейн, потім непогано прийняти гарячий душ протягом півтора хвилини і відпочити 20 хвилин. До речі, багато людей не знає, що краще пити в сауні. Традиційним і найбільш правильним питвом в сауні вважається чай. Він чудово втамовує спрагу і містить безліч корисних речовин. Але, окрім чаю та відварів, можна використовувати різні види квасу, вживати напої з глоду, журавлини, яблук і т.п. Після другого заходу в сауну на 10-15 хвилин - знову холодний душ, відпочинок і третій захід.

Потрібно уникати при відвідуванні сауни таких пошерених помилок:

- Сидіти на нижній, самій холодній лаві, щоб пробути в сауні якомога довше;

- Сидіти на верхній полиці, звісивши ноги вниз, а голову тримаючи під стелею;

- Обливатися після сауни теплою водою замість холодної;

- Вживати в сауні алкоголь. Кровоносні судини, і без того розширені, можуть розширитися до загрози колапсу;

- Після сауни занурюватися в басейн, не змивши з себе піт. Це негігієнічно.

При правильному відвідуванні сауни можна ефективно знижувати артеріальний тиск у хворих на гіпертонію, поліпшувати самопочуття людей із захворюванням нирок, регулювати обмін речовин. Значний ефект від сауни досягається при лікуванні таких захворювань периферичної та центральної нервової систем, як радикуліт, остеохондроз, хронічний поліартрит. Внаслідок поліпшення кровообігу в пошкоджених тканинах в парній швидше загоюються травми м'язів, зв'язок і суглобів. Для профілактики простудних захворювань особливо важливе значення має правильне чергування теплого і холодного подразників, що покращує адаптаційні можливості основних фізіологічних систем організму. Особливе значення має оздоровча цінність сауни як методу антистресової терапії. Тож слід забувати і про психологічний вплив сауни. Настрій і самопочуття залежить багато в чому від методики проведення процедури, організації відвідин, оформлення інтер'єру.

 

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий