Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
28 марта 2024
15,1 °C
небольшой дождь

статьи

Юридичні питання
Посвідчення нотаріусами аграрних розписок
15 декабря 2015, 00:00
Посвідчення нотаріусами аграрних розписок
В трьох областях України, в Вінницькій, Черкаській та Харківській, стартував пілотний проект Групи Світового банку, спрямований на кредитування сільського господарства.
 
З метою зменшення ризиків при кредитуванні сільгоспвиробників проект допомагає кредиторам більш ефективно фінансувати аграрних сектор; впроваджує аграрні розписки, як інструмент, забезпечений заставою, а також страхування для зменшення ризиків сільгоспвиробників та кредиторів.
 
Аграрна розписка це товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов’язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах.
 
Відповідно до виду зобов’язання аграрні розписки поділяються на товарні аграрні розписки та фінансові аграрні розписки. Товарна аграрна розписка – це аграрна розписка, що встановлює безумовне зобов’язання боржника за аграрною розпискою здійснити поставку узгодженої сільськогосподарської продукції, якість, кількість, місце та строк поставки якої визначені аграрною розпискою.
 
Фінансова аграрна розписка – це аграрна розписка, що встановлює безумовне зобов’язання боржника сплатити грошову суму, розмір якої визначається за погодженою боржником і кредитором формулою з урахуванням цін на сільськогосподарську продукцію у визначеній кількості та якості.
 
Нотаріус при посвідченні аграрної розписки перевіряє наявність в осіб, що виступають боржниками за аграрними розписками, права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення або права користування такою земельною ділянкою для здійснення виробництва сільськогосподарської продукції.
 
Аграрні розписки можуть видаватися особами, які мають право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення або право користування такою земельною ділянкою на законних підставах для здійснення виробництва сільськогосподарської продукції. Якщо право власності на земельну ділянку належить двом і більше співвласникам або право користування належить двом і більше користувачам, аграрні розписки видаються ними спільно. Особи, які спільно видали аграрну розписку, несуть солідарну відповідальність за невиконання своїх зобов’язань.
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий