Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
9,2 °C
дождь

статьи

Все для дому та саду
ПОРАДИ ДЛЯ ІДЕАЛЬНОГО ШАШЛИКУ
04 мая 2014, 00:00
ПОРАДИ ДЛЯ ІДЕАЛЬНОГО ШАШЛИКУ

Для більшості людей травень асоціюється, в першу чергу, з пікніком-“майовкою”, відпочинком на природі, на фоні свіжо-зеленої весняної трави, що іще недавно виросла, подалі від гамірних міст та набридлої за зиму сірості асфальту і бетону. І неодмінним “кулінарним атрибутом” при цьому має бути шашлик. Насправді рецептів його приготування є безліч, а тому перелічити всіх їх просто неможливо. І кожен «знаток» цієї страви має свої “фірмові” тонкощі та секрети. Можливо й наші поради стануть вам у нагоді. Щоб приготувати соковитий, покритий апетитною рум’яною скоринкою шашлик радимо дотримуватися деяких правил:

1. Шашлик краще не готувати на вогнищі з деревини сосни, ялиці, ялини, в’яза, клена, ясена, осики, модрини, горобини, вільхи, акації, верби і тополі. Під час горіння цих дерев виділяється чимало канцерогенних речовин, які легко проникають у смажене над багаттям мясо. Як результат - шашлик матиме жахливий запах і смак. Найкраще для цього підходять сухі фруктові дерева: абрикос, під час тління якого м’ясо набуває солодкуватий присмак; яблуня і вишня цінуються завдяки здатності наділяти м’ясо чарівним ароматом; слива дає досить стійке вугілля, що славиться відмінною горючістю. Однак найкращим “паливом” для шашлика на Кавказі вважається суха виноградна лоза. При цьому ваш майбутній шашлик просочиться чудесним, ні з чим не порівнянним запахом.

2. Щоб правильно зробити шашлик, необхідно почекати, поки вугілля розгоряться як слід. Кожен вуглик повинен загорітися малиновим кольором. Щоб це прискорити, можна помахати опахалом. Потім потрібно трохи почекати, щоб вугілля вкрилися сірим попелом - це і буде найкращий момент для того, щоб починати смажити шашлик. Для того, щоб на тому ж вугіллі приготувати ще оду порцію, треба вугілля розворушити. З вугілля опаде попіл, який опуститься вниз, а наверх вийдуть яскраві, гарячі жаринки. Багаття треба буде ще раз обмахнути, розрівняти і це ж вугілля нам допоможе засмажити ще одну порцію шашлику.

3. Візьміть соковиту ріпчасту цибулину і поріжте її півкільцями. Вона потрібна щоб виділився сік, який дуже допоможе розмякшити мясо. Нарізану цибулю посипте сіллю, розімніть руками, щоб краще виділявся сік.

4. Як м’ясо, так і риба, призначені для запікання на решітці або рожні, обов’язково повинні бути молодими, а також відрізнятися соковитістю і свіжістю. Якщо ви плануєте приготувати шашлик зі свинини, подбайте, щоб на шматочках не було багато жиру, який сплавиться і підгорить, а це додасть м’ясу неприємний присмак.

5. Розмір шматка мяса має велике значення. Не варто нарізати його занадто грубо. Ідеальний шматок повинен мати товщину приблизно 2-2,5 см, інакше він може не просмажитись. На шампур м’ясо нанизують вздовж волокон, розташовуючи більш великі шматочки в середині, а трохи дрібніші по краях. При цьому потрібно простежити, щоб жоден з них не звисав і не бовтався. Частенько в місцях, де шматочки занадто щільно спресовані, шашлик залишається погано просмаженим. Щоб він обсмажився максимально рівномірно, періодично розділяйте злиплі шматки.

6. Для маринування бажано використовувати скляний, емальований або глиняний посуд. Ні в якому разі не можна брати алюмінієву каструлю, адже окиси металу можуть вступити в реакцію з рідинами та продуктами, і неабияк зіпсувати їх смак.

7. Шампури з м’ясом слід якомога щільніше укладати поруч один з одним. Це дозволяє вогню горіти слабкіше, виділяється більше диму, завдяки чому шашлик стає ще смачнішим.

8. Дізнатися, чи готовий шашлик, дуже просто. Для цього потрібно лише акуратно надрізати шматочок. Якщо м’ясо дало прозорий сік, його можна сміливо подавати до столу. А ось рожевий свідчить про те, що шашлик ще не готовий. Якщо соку зовсім немає – м’ясо пересушене.

Гарного вам відпочинку та смачних шашликів!

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий