Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
9,2 °C
дождь

статьи

Юридичні питання
Поняття спадкування
16 февраля 2016, 00:00
Поняття спадкування
Спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.
До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Не входять до складу спадщини права та обов'язки, що нерозривно пов'язані з особою спадкодавця, зокрема: особисті немайнові права; право на участь у товариствах та право членства в об'єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами; право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я; права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом; права та обов'язки особи як кредитора або боржника, якщо зобов'язання є нерозривно пов'язаним з його особою і не може бути виконане іншою особою. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.
Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини. А також юридичні особи та інші учасники цивільних відносин. У разі відсутності заповіту, неприйняття або відмови від прийняття спадкоємцями, неохоплення всієї спадщини заповітом - право на прийняття мають спадкоємці за законом, згідно черговості. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини. Не мають права на спадкування особи: які умисно позбавили життя спадкодавця чи будь-кого з можливих спадкоємців або вчинили замах на їхнє життя; які умисно перешкоджали спадкодавцеві скласти заповіт, внести до нього зміни або скасувати заповіт і цим сприяли виникненню права на спадкування у них самих чи в інших осіб або сприяли збільшенню їхньої частки у спадщині; батьки після дитини, щодо якої вони були позбавлені батьківських прав і їхні права не були поновлені на час відкриття спадщини; батьки (усиновлювачі) та повнолітні діти (усиновлені), а також інші особи, які ухилялися від виконання обов'язку щодо утримання спадкодавця, якщо ця обставини встановлена судом; одна після одної особи, шлюб між якими є недійсним або визнаний таким за рішенням суду.
Олена Владиленівна Плахотнюк,
приватний нотаріус
Вінницького міського нотаріального кругу
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий