Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
25 апреля 2024
17,4 °C
небольшой дождь

статьи

НОТАТКИ МАНДРІВНИКА. БУКОВЕЛЬ
03 февраля 2012, 00:00
НОТАТКИ МАНДРІВНИКА. БУКОВЕЛЬ

 

 

Ось і випав перший сніг, дахи будинків вкриті сніговими шапками, вулиці забарвились білим кольором - це справжня зима. Виникає запитання: куди ж поїхати, що побачити? Звичайно, в гори. Як і більшість активних мандрівників, я обрала Буковель, який безумовно асоціюється у всіх із лижним спортом. Не варто ставитись до цього спорту легковажно, бо він досить важкий та травматичний. Обравши собі спорядження, вирушаємо в дорогу. Моя порада: якщо ви не вмієте кататись на лижах, не варто купувати коштовне спорядження ( лижі, кріплення, черевики, палки, шлеми, окуляри), цілком імовірно, що вам не сподобається цей вид спорту. Ви можете взяти в оренду все спорядження вже на місці, або в будь-якому спортивному магазині нашого міста, які радо запропонують вам усі ці обладунки.

Ви доїхали до Буковелю. Втомлені, виснажені, щасливі та трішки спантеличені побаченим, ви стоїте в неймовірно незручних черевиках, тримаєте важкі лижі, а на голові у вас шлем, в якому ви майже нічого не чуєте та маєте вигляд космонавта. Що ж робити далі? Відповідь на це запитання залежить від того, чи вмієте ви кататись. Якщо так, то вам не потрібні мої поради. Якщо ні, то для вашої ж безпеки раджу звернутись до лижної школи. За дві години інструктор навчить вас правильно защібати черевики, вдягати й знімати лижі, підніматися по схилу і, звичайно, найпростішим основам катання «в плузі», першим поворотам, мистецтву падати і підійматись. Але послуги інструктора - задоволення не з дешевих, тож можете попросити в досвідчених лижників порад. Перш, ніж іти до крісельного підйомника, вирушайте до мультиліфта ( це бугельний підйомник з невеликим кутом схилу). Спустіться декілька разів, поки не відчуєте впевненість у собі. З особистого досвіду: в перший день у вас не виникне відчуття повного комфорту. Ви швидко втомлюватиметесь від постійного перенапруження, тому робитимете перерви, що може вплинути на кількість підйомів. Тому раджу не квапитись купувати безлімітний «скі –пасс» на весь період вашого перебування тут, та якщо ви вже вирішили це зробити, спробуйте придбати абонемент на один день, до 9 години ранку (знижка 20%). Коли відчуєте, що вам уже не цікаво на одноманітному маленькому відрізку, вирушайте до витягу № 7. Вистоявши чималеньку чергу, під’їхавши до турнікетів, візьміть палички в одну руку і сміливо сідайте в крісло. Нарешті ви на схилі, дивитесь вниз, і аж дух захоплює від краси, а висота, відверто кажучи, просто лякає. Ось і настав момент згадати те, чому ви навчились раніше і сумлінно закріпили. Рухаючись схилом, поспостерігайте, як це роблять інші, визначте для себе основні помилки.

Для того, щоб спуститися з гори без матеріальних витрат і фізичних ушкоджень, необхідно зрозуміти:

1. “Плуг” - ваш друг ( рухаючись в “плузі” - ви гальмуєте, регулюєте швидкість і навіть зупиняєтесь в залежності від ширини плуга).

2. Намагайтеся рухатись не прямо вниз, а робити повороти перпендикулярно до схилу, так зменшуватиме швидкість і чим більші будуть діагоналі, тим меншою швидкість руху.

3. За основу візьміть правило не заважати руху інших і не лякатись, коли вас обганяють.

4. Не бійтесь падати, головне робіть це правильно.

Після освоєння фундаментальних основ ви зможете впевнено відчувати себе і отримаєте неймовірну насолоду від катання. Якщо ви плануєте відвідати цей курорт у наступному сезоні, то з ціллю економії купуйте абонементи влітку.

Та якщо все це не для вас, можете покататись на собачих упряжках, з’їхати з гірки всередині великої пластикової кулі, прокататись на снігоходах, або кумедних сноубайках. І нарешті, можете помилуватись мальовничими краєвидами карпатських гір.

Аліна Кобець

 

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий