Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
9,2 °C
дождь

статьи

Мефедрон – дизайнерський наркотик Європи
20 сентября 2022, 15:18
Мефедрон – дизайнерський наркотик Європи Источник: https://nagrani.com.ua/uk/zalezhnist-vid-mefedronu

Зміст

  1. Що таке мефедрон?
  2. Види та способи вживання мефедрону
  3. Ефект мефедрону на людину
  4. Симптоми мефедронової залежності
  5. Ознаки передозування мефедроном
  6. Методи лікування мефедронової залежності

Як NaGrani лікує залежність від мефедрону
Що таке мефедрон?
Мефедрон
– це психостимулююча речовина, що спочатку надійшла у продаж у складі товарів побутової хімії, як миючий засіб.

Належить до так званих «дизайнерських наркотиків», для виготовлення яких синтезують, з’єднують різні компоненти, щоб досягти психоактивного ефекту, як у оригінального наркотику, але вже формально не порушуючи закон.

Види та способи вживання мефедрону
Серед таких наркотиків мефедрон вважається порівняно сильним та небезпечним. Сленгові назви – “мяу, меф, сіль, магія”. Набирати популярність почав із 2010-го року в країнах Європи, і з 2020-го є чи не найпопулярнішим синтетичним наркотиком серед молоді. Зовнішньо є порошок білого кольору з жовтим відтінком, без запаху. Виготовляється у вигляді капсул, таблеток, рідини. Відповідно, використовується у різний спосіб, зокрема внутрішньовенно.

Ефект мефедрону на людину
Будучи ейфоретиком, мефедрон викликає почуття ейфорії, сексуального збудження, людина стає товариським, відчуває почуття щастя, підвищену працездатність. Зазначається також посилення відчуттів від прослуховування музики. Відповідно, збуджуючи центральну нервову систему та впливаючи на емоції, мефедрон викликає швидке та сильне психологічне звикання та потяг. Серед ейфоретиків саме мефедрон відрізняється найшвидшим звиканням, залежність з’являється вже після першого прийому.
Симптоми мефедронової залежності
Основні ознаки людини, що вживає мефедрон такі:

  • різке схуднення;
  • загальна слабкість;
  • спазми;
  • розширені зіниці;
  • погіршення пам’яті та безсоння;
  • запах поту.

Ознаки передозування мефедроном
Ейфоричний ефект мефедрону триває досить довго, але «ломка» – важка, це змушує людину збільшувати дозу наступного прийому, що часто призводить до передозування.

Основні ознаки передозування мефедроном:

  • слухові та тактильні галюцинації, марення;
  • нескладна, незрозуміла мова;
  • панічні стани, безпричинний страх, психоз;
  • порушення координації, з’являються повторювані рухи;
  • збліднення шкіри, посиніння губ;
  • утруднення дихання.

У найважчій формі інтоксикації у людини починаються судоми, схожі на епілептичні, з’являється блювання. Такий стан може закінчитися смертю через крововилив у мозок, зупинку серця або дихальні спазми.

Вживання мефедрону спричиняє побічний ефект після кожного його прийому: це апатія, спрага, які не проходять галюцинації з негативним сюжетом, депресія. Ці стани посилюються після кожного наступного прийому. Наприклад, сексуальне бажання, таке сильне під впливом наркотику, надалі взагалі пропадає. Прагнучи отримати таке ж задоволення, як на початку вживання, залежний, рухомий придбаною параною, нервовими зривами та суїцидальними думками, неминуче приходить до передозування.

Методи лікування мефедронової залежності
Наведемо основні рекомендації щодо надання допомоги у крайній стадії передозування мефедроном:

  • намагатися утримувати хворого у свідомості (розмовляти, плескати по щоках, бризкати водою);
  • при несвідомому стані хворого забезпечити йому комфортну температуру тіла;
  • забезпечити рясне питво, захистити хворого від яскравого світла;
  • за відсутності основних ознак життя провести штучне дихання, масаж серця.

Ейфоретики, як мефедрон, сильно виснажують нервову систему. Людина зазвичай не в змозі самостійно пережити таку ломку і страждає від сильної депресії, у неї розвивається шизофренія, параноя.

Абстиненція після мефедрону триває довго та протікає важко. Це неминуче призводить до спроби повернути собі нормальний стан шляхом підвищення дози наркотику.

У пошуках грошей на залежну речовину легко йде на обман рідних і близьких людей, не замислюючись бере кредити, звертається в ломбарди, йде на злодійство. Рух людиною в такому стані – почуття безвиході, відчуття божевілля, що насувається, у разі неможливості вжити, що часто дійсно призводить до суїциду. Тому незайвим буде ще раз наголосити на важливості своєчасного втручання.

Насамперед, за підозри такої залежності, слід здати аналізи, і у разі, якщо побоювання підтвердяться, негайно починати з людиною психологічну роботу.

Як NaGrani лікує залежність від мефедрону
Тут, як кажуть, «на війні всі засоби хороші», тому, якщо консультації з фахівцем не допоможуть залежному припинити вживати – без роздумів помістити його до нашого реабілітаційного центру «NaGrani».

Тут людина спочатку проходить повну детоксикацію – хімічне очищення організму. Потім входить у дію групова терапія: регулярне спілкування серед людей, які переживають подібні проблеми, тематичні заняття зі зміцнення духовної, соціальної, психологічної сфер життя.

При цьому залежний протягом усієї своєї реабілітації фізично позбавлений доступу до наркотику, що саме собою вже значно зміцнює його у тверезості.

Оскільки наркотична залежність вирішально впливає на психологічний стан людини, дієвим інструментом у лікуванні буде саме «зміна картинки»: у новій, незнайомій обстановці у хворого не виникатиме звичних асоціацій, «тригерів», тобто явищ, які нагадують про вживання. Серед таких тригерів можуть бути будь-які місця, речі, люди, навіть музика.

В умовах стаціонару хворий перебуватиме виключно в терапевтичній обстановці, плюс – під постійним наглядом персоналу. Така обстановка включає, крім вищевказаних групових занять, і навіть заняття спортом, поступове звикання до порядку денного, режиму харчування, відновлення та розвитку навичок спілкування, виконання базових соціальних функцій, як-от прибирання, догляд у себе.

Співробітники реабілітаційного центру NaGrani у період проходження клієнтом реабілітації систематично працюють також із родичами хворого. Це ті ж групи, консультації, звітність щодо одужання хворого, рекомендації щодо подальшої підтримки тверезості.

 https://nagrani.com.ua/uk/zalezhnist-vid-fenazepamu

Реабілітаційний центр NaGrani

м. Вінниця , проспект Юності, 14А

  • +38 098 313 38 78

 

 

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий