Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
9,3 °C
небольшой дождь

статьи

МАНІЯ ВЕЛИЧІ
18 февраля 2013, 00:00
МАНІЯ ВЕЛИЧІ
НИ ОДИН ЧЕЛОВЕК, ЖЕЛАВШИЙ ДОСТИГНУТЬ
ВЕЛИЧИЯ, НЕ ДОСТИГАЛ ЕГО (А. РИВАРОЛЬ)
 
На написання даного матеріалу мене наштовхнула неймовірна історія з елементами шахрайства та авантюризму, історія «лікаря Пі». Андрій Слюсарчук, людина, що закінчила ПТУ за фахом маляр-штукатур, вихвалявся трьома вищими освітами (до речі, один із підроблених ним дипломів вказував на те, що він навчався у Вінницькому медичному університеті), сидів поряд із Президентом України, Віктором Ющенком і обговорював із ним проблеми медицини. Саме ця людина стверджувала, що знає схеми лікування усіх можливих хвороб. Продивившись усі інтерв’ю, кожен може помітити, що Андрій  Слюсарчук страждає на манію величі. У кожного із нас, в якийсь період життя виникають ситуації, коли ми переоцінюємо свої можливості. Та не у кожного цей період минає…
Що таке манія величі?
Це психічний розлад, що виражається надмірною оцінкою своєї значимості, важливості, впливу на інших, на владу. Такі люди відчувають непереборне бажання виділитись серед оточуючих, спрямовують усі зусилля на те, щоб бути в центрі уваги суспільства. Досить часто цей симптом зустрічається при психічних захворюваннях (шизофренія, істеричний розлад особистості, нейросифіліс). Та не всі, хто страждає на манію величі – психічно хворі люди. Тут, хотілось би додати, що і повністю здоровими їх назвати важко.
Чому у де яких людей виникає манія величі?
Багато лікарів вважають, що однією з основних причин виникнення цієї манії є прихований комплекс неповноцінності. І я повністю погоджуюсь із цим ствердженням. Незадоволеність власними якостями, недоліки в зовнішності, недостатність вмінь чи знань призводять до прагнення людини перевершити оточуючих у інших сферах, щоб компенсувати ці вади: популярність, відомість. В процесі досягненні своєї мети, людина намагається шокувати оточуючих своєю поведінкою, щоб перед усім бути в центрі уваги. І що саме цікаве, що поступово втрачається адекватне сприйняття реальності і хворі не розуміють, що оточуючим нецікаво їх слухати. Таким людям необхідні увага, визнання, прихильники.
Синоніми манії величі.
Маячні ідеї величі, «зіркова хвороба», нарцисизм, «хвороба рожевого слона», мегаломанія – усі ці словосполучення є синонімами терміну «манія величі». Якщо пошукати в сучасній літературі, то можна знайти ще безліч синонімів і пояснень цього поняття.
І на завершення хочу розповісти трагічну легенду про Нарциса. Перед усім, існує декілька трактовок цієї легенди, та фінал один і той же. Нарцис був дуже вродливим юнаком, одного разу він побачив своє відображення у воді і закохався в нього. Він перестав їсти, пити, спати, тому що не міг відірвати погляду від свого відображення і на очах танув, поки не зник безслідно. Думаю, що свої висновки з усього прочитаного зробить кожен.
Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий