Цей сонячний фрукт та його незрівнянний аромат асоціюється у нас, в першу чергу, зі спогадами дитинства, новорічними святами, прикрашеною ялинкою та подарунками. Ці яскраві і соковиті плоди дуже корисні для здоров’я. Вони поліпшують травлення і підвищують апетит, сприяють нормальній роботі кишечника, підживлюють організм вітамінами і мікроелементами, протистоять грибкам та мікробам, підвищують імунітет і регулюють кислотно-лужний баланс. Крім того, мандарини допомагають розщеплювати холестерин і здатні запобігти атеросклерозу. Характерною їх особливістю є вміст величезної кількості вітаміну С (аскорбінової кислоти). Достатньо з'їдати щодня всього по два плоди, щоб заповнити добову норму цього вітаміну. Крім того, мандарини надзвичайно багаті на пектинові речовини, ефірні олії, глікозиди, мінеральні солі, вітамінами D, А, К, Е, Р, групи В. До складу мандарина входять: кальцій, магній, лютеїн, залізо, калій, клітковина, фосфор, ефірна олія. А наявність в мандарині лимонної кислоти не дозволяє з’являтися в ньому нітратам, оскільки нейтралізує їх.
Однак ці плоди протипоказані людям, що страждають на захворювання дванадцятипалої кишки і шлунку, хворим на гастрит, адже мандарини подразнюють слизову оболонку. При холециститі, гепатиті та нефриті, лікарі повністю забороняють вживання цитрусових. Алергетикам теж слід виключити мандарини з раціону. Особливо обережними повинні бути жінки, які годують немовлят грудним молоком.
Як же вибрати смачні й солодкі мандарини? По перше, вони мають бути достиглими. Колір шкірки у стиглого мандарина насичений і рівномірний. М'якоть і шкірка не повинні відрізнятися за кольором. Шкірка смачного мандарина повинна бути пружною, рихлою, з безліччю дрібних пор. Якщо у плоду щільна глянцева шкірка, то такий мандарин міг бути оброблений токсичними фунгіцидами. Ще один ворог мандарина - холод. У фрукті, який підморозився, зменшується кількість корисного соку і він швидко псується. Тому помніть мандарин в руках. На соковитому екземплярі вм'ятин від пальців залишитися не повинно. Якщо плід здається дуже важким для свого розміру, значить він соковитий солодкий і стиглий. Уникайте пошкоджених фруктів: з тріщинами, пом’ятих, припухлих, а також підгнилих. Зберігати мандарини слід в прохолодному і сухому місці від кількох днів до тижня.
Смак мандаринів залежить і від країни, з якої їх привезли.
Абхазькі(“грузинські”, сорту “Уншиу”) й турецькі мандарини жовті, іноді з зеленуватим відтінком шкірки. Плоди відрізняються незначною кислинкою, соковитістю і невеликою кількістю кісточок. Шкірка у абхазьких мандаринів досить товста, але при цьому легко зчищається.
Марокканські — маленькі, яскраво-оранжеві солодкі мандарини з тонкою шкіркою. Зазвичай, без кісточок, легко чистяться.
Іспанські — великі, дуже солодкі плоди яскраво-помаранчевого кольору. У м'якоті досить багато кісточок, шкурка товстувата.
Китайські — жовті плоди з тонкою шкіркою. Дуже соковиті, з легкою кислинкою.
Найсолодші мандарини сорту «Клементин». Це гібрид мандарина і апельсина-королька. Його плоди дуже дрібні, до 6 см в діаметрі, мають яскраво-оранжевий колір і тонку шкірку.
Підготував Олександр Самойленко,
член Молодіжної організації журналістів
Добавить комментарий