Виноград - один із найдавніших фруктів в історії людства. Дивовижною красою сонячних грон, яскравою зеленню фігурного листя виноградна лоза виділяється серед безлічі плодових рослин. Відмінні декоративні властивості її використовують для прикраси будинків і балконів. Сьогодні на нашій планеті зареєстровано більше 500 сортів винограду. Серед найбільш популярних сортів - вирощуваний скрізь і з величезним успіхом сорт Хусайне, відомий як «дамські пальчики», Ізабелла, що відрізняється терпкістю і неповторним ароматом, Шасла, що пахне м'ятою, лимоном і горіхами, та Мускат, чий аромат нагадує одночасно троянду, фіалку, смородину і мед.
За лікувальним впливом на людський організм, винограду немає рівних серед інших плодових рослин. У стиглих ягодах винограду міститься від 14% до 25% розчинних цукрів (переважно фруктоза і глюкоза), легко засвоюваних організмом. Ягоди винограду - багаті джерела вітамінів А, Р, В1, В2, В6, Д, Е, РР, С і фолатів (які в свою чергу є похідними фолієвої кислоти), а також дуже важливих мінералів - кальцію, калію, заліза, магнію, фосфору, натрію, фосфору, сірки, марганцю, міді, кобальту, нікелю, титану, алюмінію, кремнію, цинку, бору, хрому та селену. Така велика кількість мікроелементів покращує кровообіг у людини, формування кісток у дітей. У ньому міститься понад 150 біологічно активних речовин. Калорійність 1кг винограду становить 750-800 ккал, що забезпечує 25-30% добової потреби людини в енергії. Але, крім того, виноград містить природну суміш антиоксидантів, які підвищують імунітет, допомагають підтримувати здоровим серце і ще має цілий ряд властивостей, корисних для здоров'я та уповільнюючих незворотний процес старіння. Гармонійне поєднання органічних і мінеральних речовин обумовлює приємний смак та аромат свіжих ягід і продуктів переробки винограду - соків і вин, компотів і маринадів.
Однак, незважаючи на відмінні смакові властивості та величезну кількість корисних речовин, ласувати виноградом слід в міру та далеко не всім. Адже все слід вживати в міру: 500 г винограда в день — це вже досить багато, не говорячи вже про 1,5 кг! Запам’ятайте, що здоровій людині достатньо всього…10−15 ягід на день. Вживання винограду протипоказано при цукровому діабеті, наявності виразок в порожнині рота, стравоході, шлунку і кишечнику, при ожирінні, гострих формах туберкульозу легенів, уремії, харчової глюкозурії, при карієсі та стоматиті. Вагітним та годуючим матерям теж не радять вживати виноград. Темний виноградний сік у деяких дітей може викликати анемію. При вживанні великої кількості винограду необхідно уникати сирого молока, спиртних напоїв, пива, мінеральних вод, жирної їжі, сирих овочів, а також великої кількості фруктів, через що можуть з'явитися проноси. Щоб вберегти від руйнування зубну емаль, після прийому винограду рекомендується прополоскати рот слабким розчином соди. Крім того, ця ягода — один із сильних алергенів.
Купуючи виноград, слід дотримуватися наступних порад. Хороший виноград має бути блискучим, щільним на дотик, без пошкоджень, вмятин. Грона, на яких тримаються ягоди, не повинні бути сухими. Не слід також захоплюватися зимовим виноградом, оскільки чимало сортів, особливо з великими ягодами, для довготривалого зберігання обробляють консервантами.
Підготував Олександр Самойленко,
член Молодіжної організації журналістів
Добавить комментарий