Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
9,3 °C
дождь

статьи

Все для дому та саду
Коротко про мед!
02 ноября 2011, 00:00
Коротко про мед!

 

Мед використовують люди з давніх часів як для вживання в їжу так і для лікування. Про цілющі властивості його знали наші ще пращури. До речі, медоносні бджоли з’явилися на нашій планеті раніше, ніж сама людина. Мед є дуже корисним продуктом, до складу якого входить близько 300 різних речовин. Вживання меду дуже позитивно впливає на людину, надає енергії та сили.

Також можна додати те, що до складу меду входять майже всі хімічні елементи, необхідні для нормального функціонування людського організму. При вживанні меду в їжу, він засвоюється втричі швидше за звичайний цукор. Головними складниками меду є глюкоза та фруктоза. 1 кг меду містить 3150 ккал, це майже добова норма дорослої людини. Мед засвоюється людиною на 100% у той час, як м'ясо - на 95, молоко - 91, житній хліб - 85, картопля - 89%. Добова норма меду для дорослої людини - 100-150 гр., для дітей - 30-50 гр. В стародавньому Китаї вважали, що мед оздоровлює внутрішні органи, надає легкість тілу, зберігає молодість та продовжує життя. В стародавньому Єгипті, також широко застосовували мед, наприклад до щоденного раціону школярів, що дуже позитивно впливало на фізичний та розумовий розвиток дітей, покращувало їхні здібності та уміння під час навчання.

До характеристики меду можна додати ще декілька фактів. він може перебувати у твердому або рідкому стані. Після проведення медозбору деякий час залишається в рідкому стані, приблизно 2-3 тижні залежно від сорту меду, після чого стає твердим (кристалізується). При нормальному зберіганні меду, тобто при відповідній температурі, вологості та освітленні, він може зберігатися довгий час, при порушенні цих вимог досить швидко псується. Слід пам’ятати, що в холодну пору року – восени чи взимку –рідким мед бути не може, тому що в холодну пору року твердне що є цілком природним. У рідкому стані може бути лише в тому випадку, коли його підігрівають при відповідній температурі не більше 30 градусів, тому можна часто спостерігати восени та взимку на ринках мед у рідкому стані. Але слід пам’ятати, що навіть при правильному, незначному нагріванні мед втрачає більше половини своїх цілющих властивостей та корисних речовин. При нагріванні меду більш як до 60 градусів та при розведенні його в гарячій воді, чаї, каві чи ін. гарячому розчиннику повністю втрачає корисні речовини та стає не кориснішим ніж звичайний цукор. Найкраще розбавляти в ледь теплій воді чи взагалі в холодній воді, при цьому зберігаються всі корисні речовини. Також, мед потрібно зберігати в чистій та сухій тарі. Не можна зберігати поряд із продуктами, які мають різкий запах, бо він є речовиною гігроскопічною, тобто може вбирати частково запахи інших речовин та продуктів. Не можна допускати зберігання при сонячному освітленні, тому що втрачаються корисні речовини. Оптимальною температурою для зберігання меду є + 5-10 градусів, хоча можна зберігати у холодильнику при температурі не нижче -20 градусів окремо від інших продуктів харчування; оптимальна вологість для зберігання меду - 60-70% в темному приміщенні, підвалі, чи погребі. При зберіганні меду не слід допускати різких перепадів температур, вологості чи освітлення.

При дотриманні цих основних вимог термін зберігання меду може бути до 100 років і більше.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий