Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
18 апреля 2024
5,2 °C
дождь

статьи

Общество
«Книжка»
08 июля 2020, 14:08
«Книжка»

Збудована в 1986 році. Навколо неї безліч чуток і легенд.

Будівництво розпочалося у 1979 році за кошти, частково виділені відділом капітального будівництва місцевого осередку КПУ. У «Книжці» планували розміщувати обком, облвиконком партії з багатьма їх структурними підрозділами. На піку розпаду СРСР, у І половині 1991 року, в будівлі почали розміщуватися обласні установи.

Зараз «Книжка» знаходиться на балансі управління спільної комунальної власності територіальних громад області Вінницької обласної ради.

Перед «Книжкою» знаходиться площа Василя Стуса, закладена при її будівництві, реконструйована 2011 року. На площі влаштовуються концерти, виступи, громадські акції.

Конструктивно будівля поєднана наземним переходом з концертним залом «Плеяда» (обласна філармонія). «Книжка» має підземну частину, створену спеціально для евакуації в неї всієї місцевої по-літверхівки, а також військового командування. Під «місцевою» малась на увазі не лише вінницька, але й верхівка найближчих обласних центрів. Взагалі, «Книжкою» будівлю назвали вінничани, насправді його військова кодова назва «Айсберг», що якраз і вказує на існування підземної частини. Особливістю є те, що стіни у підземеллях «Книжки» залиті свинцем задля захисту від радіаційного випромінювання, а також, щоб захистити бункер від просвічування з повітря.

Після розпаду СРСР бомбосховища стали не потрібні і в одному з запасних виходів відкрили нічний клуб. Хоча подейкували, що розсекретили лише незначну частину будівлі. Ходили чутки, що Книжка - центр підземного міста, до нього сходяться усі основні підземні ходи міста, які були збудовані за його багаторічну історію. Найкоротший тунель тягнеться до льохів, колишніх бомбосховищ міської лікарні ім. Пирогова, яка знаходиться тут же поруч біля «Книжки». Також можна помітити деяку архітектурну схожість між Книжкою і «Райдугою», які могли бути пов'язані між собою підземним тунелем.

Дехто з жителів міста міг помітити що інколи на площі перед Книжкою і поруч з нею можна спостерігати туман, хоча в інших місцях його немає. Даний цікавий ефект виникає завдяки тому ж таки підземеллю, яке тягнеться під площею Книжки. Тоді коли в інших місцях ще не вистачає вологості для його утворення, сирість від бомбосховищ сприяє утворенню туману біля Книжки, цей ефект має схожу природу з виникненням туману в низовинах, на болотах та річках. Виглядає це досить дивно, якщо не знати про підземелля.

12 квітня 2011 року на фронтальній стіні «Книжки» змонтовано герб Вінничини.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий