Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
23 апреля 2024
12,2 °C
небольшой дождь

статьи

КЛІМАКС
31 января 2013, 00:00
КЛІМАКС

Ми часто чуємо слово “клімакс” та в його зміст, як правило, не вдумуємося. А даремно. Адже біологічний годинник не зупиняється, невблаганно відлічує роки - 20, 30… і от вже за 40. Душа як і раніше молода. Вона ще сперечається із віком, але організм вже змушений підкорятися.

Менопауза - природний біологічний процес, протягом якого рівні гормонів в крові змінюються. У віці після 40 років поступово знижується вироблення гормону - прогестерону. Пізніше, приблизно в 45 років, в яєчниках починається зменшення продукції естрогену. Менструації стають нерегулярними, а потім припиняються. Для періоду клімактерія характерні різні клімактеричні розлади. Так за статистикою, кожна третя жінка настільки явно, фізично і психологічно, переносить гормональну перебудову організму, що починає себе соромитися і боятися звичного способу життя. Половина жінок в період клімаксу скаржиться на приливи жару до голови, підвищену пітливість, серцебиття, дратівливість, порушення сну. А найефективнішим захистом від приливів і пітливості в періоді менопаузи є відновлення гормонального балансу в організмі шляхом замісної гормональної терапії (ЗГТ).

Зовнішність теж доставляє немало клопоту. Через нестачу естрогену шкіра стоншується, висушується. Вона втрачає еластичність, набуваючи вигляду зморщеного яблука, груди обвисають, рідшає волосся, порушується психологічна рівновага, все частіше підступають смуток і депресія. Тіло втрачає шовковистість, пружність. Але всіх цих проблем можна уникнути або хоч би згладити їх гостроту. Достатньо їх не запускати, сподіваючись що вони вирішаться самі собою. Потрібно обов'язково проконсультуватися з лікарем-гінекологом.У кожної третьої жінки настання клімаксу супроводжується порушенням кальцієвого обміну. Кістки починають “втрачати” кальцій, що приводить до втрати кісткової маси і підвищеної крихкості кісток. При цьому зміни, пов'язані з недостатністю естрогену, виявляються не відразу, а через 5 - 10 років після настання менопаузи. Зниження кількості естрогену в період клімаксу дає поштовх розвитку атеросклерозу, оскільки жіночий гормон естроген перешкоджає відкладенню холестерину на стінках кровоносних судин.

Багато хто вважає, що після настання менопаузи відпадає необхідність у відвідинах гінеколога. Це неправильно. Саме у жінок після 50-ти є підвищений ризик виникнення таких захворювань, як остеопороз, атеросклероз, різні пухлинні захворювання, які спочатку протікають безсимптомно і виявляються лише при спеціальному обстеженні. Так от, замісна гормональна терапія такого роду ризики зводить до мінімуму. А це означає, що жінка не перетворюється на постійну пацієнтку місцевої поліклініки, а на довгі роки зберігає фізичну фортецю, жвавість розуму, природну красу. Отже, якщо запобігти клімаксу неможливо, то не варто приймати його покірно, нехтуючи успіхами сьогоднішньої медицини.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий