Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
28 марта 2024
15,1 °C
небольшой дождь

статьи

ІСТОРІЯ ВІННИЦІ. МУЗЕЙ МИХАЙЛА КОЦЮБИНСЬКОГО
03 декабря 2012, 00:00
ІСТОРІЯ ВІННИЦІ. МУЗЕЙ МИХАЙЛА КОЦЮБИНСЬКОГО

Історія цього будиночка починається у 20-х роках ХІХ століття, коли дід майбутнього письменника, переїхав до Вінниці. Тут 17 вересня 1864 року народився і жив (з перервами) до 1897 року чарівник українського слова — Михайло Коцюбинський.

За період з 1897 по 1918 роки будинок мав кількох власників, а з 1923 до 1926 року - був в оренді житлокоопу. Протягом багатьох років хату не ремонтували, і ліва половина її зовсім завалилася. В правій, напівзруйнованій, мешкало три родини. Садок та двір були занедбані. Взимку 1925 року брат письменника, Хома Михайлович Коцюбинський, приїхав у службових справах до Вінниці. Він звернувся до дирекції школи імені М.М. Коцюбинського, щоб з їх допомогою привернути увагу до хатинки, і став першим директором музею. 8 листопада 1927р., в будинку М. М. Коцюбинського відбулося урочисте відкриття музею названого на його честь. З 1934 р. музей очолив молодший син М.М. Коцюбинського – Роман.

Експозиція музею побудована за хронологічним принципом і розміщена в п'яти кімнатах меморіального будинку. Різноманітні матеріали послідовно розкривають життєвий і творчий шлях письменника, його громадську діяльність. На території музею-садиби збереглися меморіальна сторожка й комора, липи, вік яких сягає 300 років, груші-глеки, посаджені дідом письменника, а також привезені М.М. Коцюбинським із Криму тамариск і магонія падуболиста. З 1981 р. на Вінниччині, за фундацією товариства книголюбів, впроваджено обласну літературну премію ім. М. Коцюбинського. 15 грудня 1989 р. було урочисто відкрито пам’ятник нашому видатному земляку.

Зараз фонди музею нараховують майже 9 тис. предметів, а щороку його відвідує близько З0 тис. осіб. На сьгоднішній день очолює його директор Федір Васильович Панчук, заслужений діяч мистецтв України.

Підготував Віктор Рудь,

член Молодіжної організації журналістів

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий