Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
30 апреля 2024
18,6 °C
ясно

статьи

Все для дому та саду
Інвестиційне живлення рослин — що це?
14 ноября 2023, 17:28
Інвестиційне живлення рослин — що це?Інвестиційне живлення рослин — що це?

Зі зростанням цін на добрива чимало аграріїв відмовляються від їх внесення. Втім, живлення — це інвестиція у майбутній врожай і за правильно побудованої системи можна значно підвищити свій прибуток.

 

Український аграрний сектор щорічно потребує близько 4-4,5 млн т азотних добрив, близько 2 млн т фосфатних і комплексних добрив, близько 200-300 тис. т калійних добрив. Придбання мінеральних добрив часто розглядається як просто витрата коштів. Але їх застосування є одним зі способів підвищити врожайність культур. Добрива компенсують рослинам необхідні елементи живлення, яких не вистачає в ґрунті та дають можливість максимально розкрити генетичний потенціал вашої культури. Недостатнє живлення може призводити до зниження врожайності, втрати якості продукції, ураження хворобами та втрату природної родючості ґрунту.

Втім, найважливішим аспектом покупки добрив є збільшення прибутку. Хоча витрати на добрива на сьогодні є значними, їх вплив на врожайність та якість продукції себе окуповує та збільшує прибуток аграріїв.

Для прикладу, протягом сезону 2023 агрономи-експерти на базі одного з господарств Вінниччини – на польовому масиві сої — продемонстрували ефективність листового живлення. Для першого внесення компоненти бакової суміші обійшлися аграрію в 486,5 грн/га, а для другого — 468,5 грн/га. Сумарні витрати склали 955 грн/га. Варто зазначити, що внесення добрив проводилися разом із внесенням пестицидів, що не спричинило додаткових затрат.

Приріст врожаю склав 330 кг/га при вмісті білка у сухій речовині 39,1% (на контролі – 36,6). Середня ціна на сою станом на 7 листопада 2023 року у Вінницькій області становить 12 500 грн/т, відтак вартість прибавки становить 4 125 грн/га. Віднявши витрати на добрива, отримуємо 3 170 грн/га чистого прибутку! Де ще, вклавши тисячу гривень, можна отримати 3000 грн додаткового чистого прибутку на гектар? До того ж менше, ніж за 3 місяці!

Багато аграріїв не задоволені підвищенням цін на добрива і чекають весни з надією, що вони стануть дешевше. Втім, чекати цього не варто, адже передумов для цього не має і вартість добрив може зрости, причому суттєво. Це провокують і глобальні військові конфлікти, в тому числі війна в Україні, і землетрус в Марокко, який впливає на ціноутворення добрив. Безперечно, впливає на це і ціна на газ, яка теж постійно зростає, тому причин сподіватися, що на внутрішньому ринку добрива на весняний сезон стануть дешевшими, немає.

Деякі аграрії купують азотні добрива вже зараз, і можна сказати, що це точно є правильним рішенням. Не завжди купують у повному об’ємі — хтось купує 20% від потрібного об’єму, хтось 50%, адже розумні інвестори завжди розподіляють ризики. Наприклад, амоній з доставкою в центральні області України коштує приблизно 15 200 грн/т, а вже через декілька місяців, на весняний сезон, він може здорожчати на 20-30%, як це зазвичай відбувається. Таким чином, розділивши ризики, аграрій завжди виграє!

Отже, купівлю добрив варто розглядати не як витрати, а інвестиції у майбутній врожай. Добрива слід купувати, аби примножити урожай, і, як наслідок, прибуток!

 

Василь Шевчук

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий