Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
9,2 °C
дождь

статьи

Цікавинки
ЧОМУ РЕАЛЬНІ КОВБОЇ ЗАРЯДЖАЛИ ТІЛЬКИ 5 ПАТРОНІВ В СВОЇ 6-ЗАРЯДНІ РЕВОЛЬВЕРИ?
08 февраля 2021, 19:09
ЧОМУ РЕАЛЬНІ КОВБОЇ ЗАРЯДЖАЛИ ТІЛЬКИ 5 ПАТРОНІВ В СВОЇ 6-ЗАРЯДНІ РЕВОЛЬВЕРИ?

Ви напевно не раз бачили в кіно, що ковбої заряджали свої пістолети в повному обсязі. З шести можливих патронів вони поміщали в барабан лише п’ять. І це робилося не просто так.

Раніше вважалося, що в порожній каморі (місці для патрона) кожен ковбой зберігав гроші, які після смерті власника револьвера міг взяти трунар, щоб поховати загиблого з усіма почестями. Але це – міф. По-перше, під час стрілянини банкнота могла просто згоріти. По-друге, навряд чи ковбой став би так ризикувати, адже в перестрілках кожен патрон був на рахунку і міг врятувати життя.

Насправді причина криється в пристрої револьвера. У 1873-му році масово вироблялися найпопулярніші і культові для того часу револьвери. Вони називалися «Кольт Пісмейкер». Така зброя була ефективною, простою у використанні і універсальною. Але у нього був один суттєвий недолік.

Головний мінус «Пісмейкера» – ударно-спусковий механізм одинарного типу. Щоб зробити постріл, потрібно було спочатку звести курок, а тільки після цієї маніпуляції натиснути на спусковий гачок і запустити патрон з дула. Але в цій простій системі не передбачався запобіжник. Тобто ударник при невзведеному положенні курка контактував з патронним капсулем. І при будь-якому впливі, чи то випадковий струс або падіння навіть з невеликої висоти, ударник цілком міг здійснити удар по капсулі, спровокувавши повноцінний постріл.

Через таку конструкційну особливість револьвер міг випадково підстрелити когось, в тому числі свого власника. І щоб захистити себе, досвідчені і завбачливі ковбої заряджали не шість патронів, а всього п’ять, залишаючи одну вільну камору в барабані. І цю не заповнену камору вони переміщали так, щоб вона перебувала поруч з удаником. Тобто навіть якщо ударник випадково бився об камору, постріл виходив холостим. І ця проста хитрість врятувала чимало життів.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий