Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
20 апреля 2024
10,7 °C
небольшой дождь

статьи

Наука
Цікаві факти про Україну, про які ви могли не знати
05 июня 2020, 15:22
Цікаві факти про Україну, про які ви могли не знати

У програмі з багатьох предметів включено інформацію про Україну: у курсі з історії, географії, мови, літератури та ін. Але дуже часто найбільш цікаве проходить повз шкільну програму, більшість українців не чули про, здавалося б, важливі речі. А як не важливі, то принаймні незвичайні, якими справді варто пишатися. Ми зібрали для вас 5 цікавих фактів про Україну.

  1. Найбільша пустеля в Європі розташована в Україні

Хоча цей факт звучить як дещо абсурдний, але це чиста правда. Олешківські піски, що в Херсонській області це справжнісінька пустеля, аналогів якій немає у всій Європі. Саме тому щороку туди приїздить багато туристів, хоча зараз все ж варто втриматися від таких мандрівок, адже на території пустелі знову почав діяти військовий полігон. Тож краще почекати, доки Олешківські піски знову перетворяться на тиху-мирну туристичну атракцію.

  1. Українці далеко не єдині салоїди у світі

Усі звикли до стереотипу, що в Україні існує справжній культ сала. Його їдять сирим, засолюють, смажать та навіть варять. Підрахували, що на рік середньостатистичний українець з’їдає 18 кг сала. Заклади, розраховані на туристів, радо підтримують цей стереотип і створюють спеціальні меню, присвячені виключно стравам з сала. Але насправді українці далеко не єдині прихильники сала. Салом охоче ласують в Литві, Польщі, Біларусі. Німець з’їдає 51 кг свинини на рік, в тому числі велику долю шпеку. В Італії в регіоні Тоскана спокон віку вживають лардо — типове добре просолене свине сало, витримане не десь-небудь, а в ваннах з карарського мармуру!

  1. Гімн України складається всього з шести рядків

Мало хто знає, що український гімн складається всього з шести рядків. Більшість упевнена, що він куди більший: має чотири куплети і два приспіви. Насправді ці складові гімну, до яких ми звикли, не були офіційно затверджені у 2003 році. Єдине, що ми дійсно правильно запам’ятали зі школи: ці рядки – заслуга поета Павла Чубинського і композитора Михайла Вербицького.

  1. В Україні є «Мертве море»

Про Мертве море та його лікувальні властивості чули, певно, всі. Але далеко не кожен знає, що в Херсонській області є неймовірно солоне рожеве озеро, яке вважається залишком Лемурійського моря. Корисні властивості його води порівнюють із Мертвим морем та навіть стверджують, що українська його версія має кращий вплив на здоров’я людини.

  1. У столиці найглибша станція метро в світі

Навіть не всі кияни знають, що саме в цьому місті знаходиться найглибша в світі станція метро. На «червоній гілці» столичного метрополітену є станція «Арсенальна», її глибина – 105,5 метрів. Сусідуючи зі станцією «Хрещатик» та розташовуючись у центрі Києва, щодня саме ця станція змушує жителів міста на кілька хвилин сповільнити свій шалений ритм життя та зачекати, доки ескалатори піднімуть їх на поверхню.

Звичайно, це далеко не всі цікавинки, які ви могли пропустити. Але це чудова нагода самостійно взятися за пошуки таких фактів про Україну, а можливо, навіть вирушити у подорож, аби переконатися у цьому всьому на власні очі.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий