Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
28 марта 2024
13,8 °C
небольшой дождь

статьи

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНЕ ОБМОРОЖЕННЯ
22 января 2013, 00:00
ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНЕ ОБМОРОЖЕННЯ

За вікном зима, і для багатьох це справжнє випробування. Доводиться укутуватися з голови до п'ят і бігти на роботу, довго стояти і мерзнути на зупинці в очікуванні маршрутки чи трамвая. У таку погоду люди можуть стати жертвами обмороження.

Що ж таке обмороження? Обмороження - це пошкодження будь-якої частини тіла, викликане впливом низьких температур. Зазвичай, обмороження виникають коли температура навколишнього середовища знижується до -10 С - -20 С. Але воно можливо і при температурі повітря вище нуля, сильному вітрі та при високій вологості, якщо людина тривалий час перебуває на вулиці. Обмороження буває 4 ступенів. При першому ступені виникає блідість шкіри ураженої ділянки, можуть виділятися синьо-фіолетові плями, а також охолодження шкірних покривів, набряклість. У разі другого ступеня - збліднення, зниження чутливості, утворення бульбашок з прозорим вмістом, сильний свербіж та біль, третього — з'являються бульбашки з кров'яним вмістом і синьо-червоним дном, загибель всіх елементів шкіри, на четвертому відбувається омертвіння всіх шарів м'яких тканин, ураження кісток і суглобів.

Щоб уникнути обморожень, необхідно одягатися таким чином, щоб шари одягу не прилягали один до одного щільно і залишали між собою прошарки повітря, які відмінно утримують тепло. Верхній одяг повинен бути таким, що не промокає і не продувається, а взуття - не тісним і сухим. Рекомендується використання теплих устілок і вовняних шкарпеток на голу ногу, оскільки вони вбирають зайву вологу та залишають ноги сухими. Також рекомендується перед виходом на вулицю користуватися захисним кремом. Додатковими факторами, що приводять до обмороження є: фізична перевтома, тісний одяг і взуття, куріння, голод, необхідність тривалий час знаходитися у нерухомому і незручному становищі, ослаблення організму в результаті перенесених захворювань, а також хронічні захворювання судин нижніх кінцівок і серцево-судинної системи, сильне алкогольне сп'яніння.

При першій допомозі потрібно зігріти потерпілого. З людини знімається одяг та взуття. Постраждалі ділянки розтирають руками або шерстяною тканиною до почервоніння. Накладається ватно-марлева пов'язка. А от якщо обмороження II-IV ступеня то не можна розтирати або масажувати шкіру. Потрібно накласти теплоізоляційну пов'язку на уражену поверхню і зафіксувати за допомогою підручних засобів, накладаючи їх поверх пов'язки.

Ні в якому разі не можна розтирати снігом уражені ділянки: судини в такій шкірі дуже крихкі і при терті снігом легко можуть пошкодитися. Більше того, подряпини - додатковий фактор для інфікування ураженої шкіри. Не рекомендовано також тримати відморожені кінцівки в гарячій воді, біля відкритого вогню, батареї, обігрівача: чутливість таких уражених тканин знижена і можливий випадок додаткового ураження шкіри. Як і опіки, обморожені ділянки не можна змащувати спиртовими розчинами, маслами та жирами.

Тож дотримуйтесь цих елементарних порад, та нехай зима приносить радість та гарні спогади.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий