Гібриди
Зараз значну частину в асортименті декоративних і овочевих культур займають гібриди F1. Деякі з них безплідні, тобто зовсім не дають насіння. У інших насіння зав'язуються непогано, але вирощені з них рослини можуть сильно відрізнятися від вихідних, причому не в кращу сторону. Якщо ви не прагнете до ідеалу, ризикніть - іноді виходить досить цікавий результат, тим більше що при зборі насіння не завжди знаєш, гібрид це або сорт. Звичайно, пробну партію насіння не варто висівати на саму помітну клумбу.
Перехресні і самозапилюючі
За способом запилення всі рослини діляться на перехресні і самозапилюючі. У останніх (серед декоративних рослин це однорічні айстри, запашний горошок, левкой та деякі інші) кожна квітка запилює себе сама, тому майже всі рослини, отримані з такого насіння, будуть схожі на вихідні. У перехресних (агератум, левиний зів, геліхрізум, чорнобривці, гвоздика, календула, настурція) різні екземпляри переопиляются між собою.
Якщо недалеко один від одного ростуть різні сорти перехресних культур, то рослини, отримані з їх насіння, можуть бути або схожі на одного з батьків, або мати відчутні відмінності від них. Посіявши це насіння, можна отримати не лише гарну суміш, а й екземпляри з незвичайними ознаками, які можуть стати родоначальниками нового сорту. Якщо вам потрібні чистосортні насіння, доведеться висаджувати лише один сорт рослин.
Навіть якщо ви збираєте насіння сортових рослин, тобто не гібридів F1, слід вибирати для розмноження тільки кращі екземпляри: з красивим забарвленням і формою квіток або суцвіть, оптимальних розмірів, рясно квітучі. Прикріпіть до них етикетки або обв'яжіть шматочками шпагату, і коли рослини відцвітуть, вам буде легко зрозуміти, з чого збирати насіння.
Коли пора збирати насіння в своєму саду?
У культур з дружно дозріваючим або добре дозріваючим насінням (гіпсофіла, лобулярія, лобелія, нигелла, левиний зів, флокси друммонда, волошка, льнянка, гвоздика, незабудка), як правило, зрізають всю рослину в той момент, коли більша частина насіння дозріла і коробочки або стручки почали відкриватися. У інших видів - жоржин, айстр, чорнобривців, віоли, маргаритки, запашного горошкаі, інших - насіння збирають вибірково, в кілька етапів, у міру їх дозрівання.
Кошики айстр, геліхрізум, акроклінумов збирають тоді, коли всі пелюстки засохнуть, а в центрі суцвіття з'явиться пушок. Кошики чорнобривців збирають дещо раніше, коли пелюстки вже зів'яли, а обгортка-стаканчик в підставі суцвіття ще не висохла. Насіння однорічних жоржин краще збирати, коли плоди підсохнуть, проте можна це зробити і раніше, оскільки насіння цієї культури можуть дозріти.
Зелені, які не висохлі насіння-горішки збирають і у настурції, але тільки ті, які досягли великих розмірів і легко обсипаються при дотику. Таке насіння також потрібно дозріти протягом 2-3 тижнів при кімнатній температурі (20-25 ° С). А ось у космеи і календули насіння майже не дозріють, тому збирати їх потрібно дозрілими і майже повністю висохлими.
Збираємо насіння: коли і як
Робити це бажано в ясний сухий день. Якщо плоди рослини не розтріскуються, а насіння не розлітаються, як, наприклад, у більшості складноцвітих, збір проводять в другій половині дня, коли роса повністю висохне. Якщо плоди можуть розтріскуватися (віола, бальзамін, ешшольція, Клеома і т.д.), збирати краще вранці, поки коробочки або стручки НЕ підсохли і насіння не розлетілися.
Де зберігати насіння
Збирати насіння найкраще в паперових пакети або в мішечках з тканини. Якщо насіння трохи, їх можна залишити в тих же пакетах, розставити вільніше в ящиках і віднести в тепле, сухе приміщення. На кожному пакеті необхідно написати назву культури, сорту і дату збору. Якщо насіння багато або ви зрізали рослини повністю, їх можна розсипати в ящики тонким шаром або покласти на аркуші паперу,де-небудь в сараї, на горищі або в іншому теплому і сухому приміщенні. Кожен зразок забезпечується етикеткою із зазначенням культури, сорту і датою збору.
Що робити з насінням після їх збору?
Сушити насіння потрібно при температурі від 20 до 30-35 ° С, періодично перевертаючи рослини, перемішуючи купу (плоди з насінням) або струшуючи пакети. Закінчують сушку, коли маса буде здаватися сухою, а листочки, коробочки, гілочки - легко ламатися при згинанні.
Молотимо
Якщо насіння легко висипається з коробочок - переверніть гілочки так, щоб отвори виявилися внизу, і потрясіть їх над папером - частина насіння висипется. У більшості ж випадків купу доводиться перетирати руками або, зсипавши його в мішок, топтати або бити калаталом. Особливо міцні коробочки розчавлюють качалкою, скляною пляшкою, гирею або іншим важким предметом.
Віємо
Наступний етап - виділення насіння з пороха і їх очищення. Для цього використовують різні сита - підійде сито для борошна, друшляк. Спочатку за допомогою сита з більшими отворами відокремте велике сміття. Потім через дрібне сито пил. Коли у вас залишиться фракція з сміттям, відповідним насінню, їх можна відокремити декількома способами.
Відвіювання на вітрі
У вітряний сухий день на вулиці розстеляють шматок тканини або щільного паперу і, піднімаючи ємність з насінням приблизно на метр від землі, повільно висипають насіння на тканину. Більш важкі насіння падають вниз, а легке сміття вітер відносить в сторону. Можна зробити це і вдома, використовуючи фен.
Відбиття насіння на тарілці
У велику плоску тарілку насипають трохи купи з насінням, злегка нахиляють і струшують швидкими короткими рухами. При цьому насіння зсипається в нижню частину тарілки, а сміття піднімається догори.
Відкочування круглих насіннин на тарілці або аркуші щільного паперу
Насіння дрібними порціями насипають з одного боку аркуша, нахиляють лист так, щоб купа виявилась вгорі, і злегка струшують. Круглі насіння зсипаються в підставлену знизу коробку, а сміття залишається на папері.
Добавить комментарий