Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
24 апреля 2024
9,9 °C
дождь

статьи

ЧИ КОРИСНА КАРТОПЛЯ
09 сентября 2012, 00:00
ЧИ КОРИСНА КАРТОПЛЯ

Усі свіжі рослини містять безліч різних мінеральних речовин, вітамінів, амінокислот і вуглеводів, а також ферментів і гормонів, без яких неможливий повноцінний розвиток організму. Звична всім нам картопля приносить більше користі організму, ніж такі популярні овочі та фрукти, як банани, брокколі, буряк, горіхи й авокадо. Вона сприятливо діє на організм здорової людини, попереджаючи хвороби, а для хворого є справжньою "аптечкою".

Картопля багата мінеральними речовинами, в основному калієм - 417 мг, фосфором - 51,5 мг, магнієм - 23,2 мг і в меншій мірі - натрієм і залізом. Вона містять також мікроелементи — кремній, бром, йод, марганець, алюміній, кобальт, цинк, нікель та ін. До її складу входять такі вітаміни, як Е, К, D, РР, В, В6, В2, В1, С, фолієва, лимонна, хлорогенова і кавова кислоти. В цьому овочі є унікальні елементи, які часто можна знайти тільки в спеціальних вітамінних комплексах, і практично повністю відсутні жири. Лише 1 кг вареної картоплі забезпечує організм білками на 20%, вуглеводами - на 40%, вітамінами В1(тіамін) і РР (нікотинова кислота) - на 60%, вітаміном В2 (рибофлавін) - на 30%, вітаміном С - на 200%, а також калієм (200%), магнієм і фосфором (50%), залізом (60%) і кальцієм (20%). Калорійність при цьому складає 800-900 ккал (30% від добової потреби). В картоплі в 5,5 разів більше клітковини, ніж в бананах, вітаміну С більше, ніж в трьох авокадо, а селену, ніж у будь-якому з горіхів.

Лікарі рекомендують картоплю при атеросклерозі, гіпертонії, серцевій недостатності. Завдяки високому вмісту калію, вона покращує роботу серця, її відвари корисні при лікуванні виразкових, трофічних хвороб, фурункулів. Сиру картоплю прикладають до болючих місць шкіри при опіках, екземах, дерматиті та запаленнях. Корисний цей овоч і тим, що попереджає багато хвороб - туберкульозну паличку, захворювання серцево-судинної та, сечогінної систем. Картопляний крохмаль допомагає при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту як протизапальний засіб, картопляний сік застосовується при лікуванні артриту. Над вареною картоплею дихають при застуді. Історики стверджують, що картопля буквально врятувала Європу від епідемії цинги, яка забирала тисячі людських життів.

Готуючи картоплю, ми майже завжди зрізаємо з неї шкірку, абсолютно не замислюючись над тим, що позбавляємо себе багатьох корисних речовин. Між нею і «тілом» плоду знаходяться незамінні речовини, які так необхідні для засвоєння самого овоча, для життя, здоров'я, довголіття та молодості. Адже саме шкірка містить калій і цинк в необхідному для нормальної роботи серцево-судинної системи поєднанні. У ній більше, ніж в бульбі, вітамінів і мінеральних речовин, там зосереджені ферменти, що покращують засвоєння організмом картопляного крохмалю.

Проте, не дивлячись на визнані "заслуги" картоплі, фахівці все ж таки закликають до помірного вживання цього продукту. Дослідження показали, що дуже часте її вживання підвищує ризик розвитку цукрового діабету II типу, адже приводить до підвищення рівня глюкози в крові. Це сприяє розвитку недугу, особливо якщо до нього є схильність.

Підготував Олександр Самойленко,

член Молодіжної організації журналістів

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий