Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
20 апреля 2024
12,2 °C
облачно с прояснениями

статьи

Здоров'я та краса
АМНЕЗІЯ
28 марта 2014, 00:00
АМНЕЗІЯ

Амнезія – цей медичний термін чули, мабуть, усі. Досить часто в сюжеті улюбленого серіалу головна героїня вдарилась головою і повністю втратила пам’ять про те «хто вона, де мешкає, чим займається». Особливо часто цим методом користувались перші метри жанру мильної опери. Тому пропоную розглянути цю патологію.

Амнезія – слово має грецьке походження, якщо перекласти буквально «не память». Хвороба є порушенням памяті, що спостерігається при патологічних станах у головному мозку. Амнезія може викликатись як фізичними та органічними пошкодженнями (контузії, черепно-мозкові травми, алкоголізм, судинні захворювання головного мозку), так і психологічними факторами (значний стрес).

Всупереч явного бажання творців шедеврів кінематографу, не кожний раз, коли ми вдаряємось головою – втрачаємо спогади. Чому? Все дуже просто, у процесі еволюції наш організм пристосовувався до виживання, захищаючи життєво-важливі органи (у людини досить міцний череп за рахунок високої щільності кісток, та форми). Пам’ять – це досить складний процес, який включає взаємодію багатьох ланок нервової системи.

Якою буває амнезія? Антероградна амнезія – коли порушується пам'ять на події, які стались після дії травмую чого фактора. Ретроградна амнезія – у цьому випадку людина не може згадати події до початку захворювання. Хочу звернути вашу увагу, що амнезія – це не діагноз, не окрема хвороба, а симптом іншого захворювання.

Чи можна забути, «Як тебе звати? Ким працював? Де жив? Хто твої родичі?». Можна забути усю цю інформацію, також при деяких захворюваннях головного мозку можна не знати назви предметів і втратити здатність до запам’ятовування будь-якої нової інформації.

Чи необхідно тренувати пам'ять? Звичайно, треба вивчати вірші, дати визначних подій, номери телефонів – це корисна навичка, яка допомагає людині у повсякденному житті, але, на жаль, усі ці дії не є 100 % гарантією відмінної пам’яті у майбутньому.

Аліна Кобець,

лікар психіатр 15 відділення ВОПНЛ ім./ О.І. Ющенка,

http://vopnl.ucoz.co.uk/

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий