Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
28 марта 2024
13,8 °C
небольшой дождь

статьи

Наука
56 років тому у Вінниці почали курсувати тролейбуси. Історія та фото раритетного транспорту
24 февраля 2020, 13:29
56 років тому у Вінниці почали курсувати тролейбуси. Історія та фото раритетного транспорту

56 років тому, 18-го лютого, у Вінниці вийшов на маршрут перший тролейбус. Сьогодні «рогатий» святкує свій День народження.

Історію появи такого виду громадського транспорту розповідають на сайті «Вінницький трамвай».

Вінниця активно розвивалась у 1960-х роках, відтак існуючі трамвайні лінії були вже не здатні впоратися зі зрослими пасажиропотоками. З метою сполучення двох промислових районів через середмістя, місцева влада вирішила звести тролейбусну лінію. Однак республіканська влада деякий час не давала згоду на пуск тролейбусного руху у Вінниці, тому всі підготовчі роботи в місті здійснювались напівофіційно — електродроти ж тягнулися під виглядом поліпшення міського вуличного освітлення.

 

 

У 1963 році з молдовського Кишинева надійшли 4 списані машини МТБ-82Д і одна ЯТБ-4 з Одеси, що вже до ладу були доведені на місці. 30 грудня 1963 року відбувся пілотний (напівофіційний) пуск першої вінницької тролейбусної лінії від Жовтневої площі вулицею Островського, Немирівським шосе до робітничого селища олієжиркомбінату (зупинка «Рибзбут»).

Офіційно перша черга — лінія «Жовтнева площа — вул. Карла Маркса» — була введена в експлуатацію 18 лютого 1964 року.

31 грудня 1967 року введено в експлуатацію нову лінію із Замостя вулицею Чорновола, П'ятничанським мостом через площу Героїв Майдану, вулицями Театральною, Соборною та Пирогова до медінституту.

Впродовж 1969—1973 років у Вінниці було збудовано постійне тролейбусне депо на 100 машиномісць.

У грудні 1974 року введено в експлуатацію нову тролейбусну лінію на житловий масив Вишенька вулицею Спартаківською (нині — Келецька) до проспекту Ленінського Комсомолу — для нової лінії надійшло 10 тролейбусів ЗіУ-682.

У листопаді 1978 року введено в експлуатацію лінію від Жовтневої площі проспектом Коцюбинського до залізничного вокзалу, відтак протяжність мережі збільшилась від 43,6 км до 48,1 км.

З часу запуску першої лінії пройшло вже більше 50-ти років.Протяжність мережі виросла в десятки разів.Замість післявоєнних тролейбусів МТБ, вінничан перевозили капітально відремонтовані «ЗіУ», «Лази» і нові «Богдани».Тролейбус в Вінниці продовжує розвиватися, і нова сторінка в історії це тролейбуси вінницької збірки - Vinline.

Нагадаємо, що фахівці «Вінницької транспортної компанії» відновили раритетний тролейбус «ЗіУ-5». Такий транспорт курсував у місті в 1960-х роках.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий