Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
26 апреля 2024
7,9 °C
небольшой дождь

статьи

ЛІКУВАЛЬНА ГІМНАСТИКА ПРИ ПЛОСКОСТОПОСТІ
14 декабря 2012, 00:00
ЛІКУВАЛЬНА ГІМНАСТИКА ПРИ ПЛОСКОСТОПОСТІ

Плоска стопа може бути природженою, а може і утворитися в процесі життя людини. При плоскостопості порушується нормальна функція як самої стопи, так і всієї опорно-рухової системи. Тому надзвичайно важливо своєчасно виявити плоскостопість в період росту і розвитку опорно-рухового апарата, щоб правильно організованими лікувально-профілактичними заходами протидіяти подальшому розвитку деформації та закріпити досягнутий терапевтичний результат. Форма стопи має тісний зв'язок із поставою тіла дитини. Майже у всіх дітей із плоскою стопою буває і погана осанка.

Плоска стопа і дефекти осанки: на перший погляд, між цими явищами немає ніякого зв'язку. А тим часом, у 60-70 % дітей саме плоскостопість є причиною викривлення хребта та інших серйозних дефектів осанки. Навіть невелике відхилення від норми форми стопи може серйозно погіршити фізичний розвиток дитини. Динамічні можливості плоских стоп обмежені: зменшується обсяг руху у суглобах, а значний нахил ступні у бік підошви викликає сильний біль. Діти з такою вадою не можуть довго стояти, ходити, швидко стомлюються, скаржаться на біль у м'язах гомілки і, навіть, стегна. Зрідка плоскостопість буває природженою, найчастіше вона з'являється з віком, часто виникає внаслідок хвороби після року життя в пінетках. Ось чому педіатри настійно рекомендують підклеювати до пінеток підбори завтовшки один шар шкіри. Таке взуття зміцнює м'язи стопи, створює правильну осанку. Основний метод виправлення плоскостопості – фізичні вправи. Виконувати їх дитина може під наглядом і контролем матері. Завчити ж необхідний комплеск допоможе розробити лікар з лікувальної фізкультури.

Дуже корисні для профілактики та лікування дефектів стопи вправи на шведській стінці або ходьба по драбинці, яка лежить на підлозі; плавання та вправи у воді. Літом нехай дитина якомога більше ходить босоніж по різним рельєфним поверхням.

І, наприкінці, необхідно наголосити, що ортопедичне взуття і устілки не лікують, а тільки попереджують подальшу деформацію стоп. Користуватися ними постійно не рекомендується, так як доволі швидко розвивається атрофія м'язів стоп. Тому необхідно в будь-якому випадку проводити масаж та лікувальну гімнастику.

Попова І.О.,

лікар ЛФК Вінницької обласної дитячої лікарні

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий