Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
17 сентября 2024
24,8 °C
небольшая облачность

статьи

Общество
Чому підлітки вживають алкоголь і наркотики
16 сентября 2024, 10:53
Чому підлітки вживають алкоголь і наркотики

Вступ

Стосовно наркотиків і алкоголю серед підлітків результати дослідження не втішні, більше 25-50% дітей у віці 12-15 років мають досвід вживання наркотичних засобів, що не може не хвилювати. Сенс алкоголізму та наркоманії полягає в тому, що людина змінює свій психічний стан штучним шляхом. Отже, віднайти психологічні причини виникнення наркоманії та алкоголізму у неповнолітніх – значить відповісти на запитання ” Чому підліток хоче змінити свій психологічний стан саме штучним шляхом? “

Соціальні фактори

До речі, таке страшне явище, як наркоманія, починається переважно саме із вживання алкогольних напоїв. Спеціалісти психо соціального тренінг-центру ” На грані ” слухаючи історії людей, які звертаються за допомогою в невтішному стані, розповідають що будучи неповнолітніми починали з невеликої кількості вина, або інших легких напоїв.

підлітки вживають алкоголь

Так і розпочинається розвиток хвороби залежність. Часто підлітки не отримують належної уваги від своїх близьких, намагаються знайти її у друзів, які не рідко вже самі знаходяться у ” тернах ” наркотичної залежності. Але через свою незрілість підліток не розуміє, що шкідлива пристрасть не допомагає розв’язувати звичайні життєві проблеми, а призводить до нових, більш серйозних. Наркоманія стає згубною для дитини, зазначають працівники нашої клініки ” На грані “.

Психологічні причини

Якщо будуть знайдені психологічні механізми формування установки на здоровий спосіб життя, то медичні та юридичні аспекти відпадуть самі собою. Тому, наші сертифіковані фахівці психологічного центру ” На грані ” у Вінниці вкладають багато зусиль у розвиток психологічної ланки суспільства. Відомо, що мотивація займає провідне місце в характері особистості, оскільки багато в чому пояснює рушійні сили діяльності та поведінки підлітків. Пошук ідентичності та самовираження іноді у підлітків висловлюється через пасивність до життя.

підлітки вживають алкоголь

Або навпаки гіперактивними вчинками. В зв’язку з нинішніми життєвими обставинами і природнім формуванням дитини підлітка, такі фактори як проблеми у родині, підліткове насильство, неправильне виховання, психологічний вплив ровесників, а також індивідуальні особливості вікового розвитку, підштовхують до спроби ” заспокійливого “, у вигляді алкоголю або наркотиків. Поступово підліток отримує у ” подарунок ” – стрес, тривогу, депресію і т.д.

Сімейне середовище

Підлітки у віці 12-15 років переживають інтенсивну зміну фізіології тіла і психіки на гормональному фоні. Це важливо знати кожному з батьків, говорять фахівці нашої клініки ” На грані ” Вінниця. Адже протест і шлях самовираження часто трапляється саме у цьому періоді. Як приклад, коли батьки не вважають, що слабоалкогольне пиво або вино завдають шкоди організму, що росте. Або не звертають увагу на перепади настрою своєї дитини, або взагалі ігнорують. Переважно, підлітки починають вживати алкоголь, коли стають більш самостійними, проводять більше часу поза домом і без нагляду, а роль друзів у їхньому житті посилюється. Тому, розуміння і підтримка зі сторони родини просто необхідна. На групах з батьками, діти яких постраждали від залежності, психотерапевт ” На грані ” часто нагадує про відносини матері і батька, що є прикладом для майбутнього розвитку дитини. Що, навіть якщо так склались обставини, і підліток у родині почав вживати, слід триматись один одного, без скандалів, підтримуючи і усвідомлюючи роль кожного у родині.

Біологічні та генетичні фактори

Часто питають як батьки, так і самі залежні : ” Чи правда, що спадковість відіграє роль у формуванні хвороби ? ” Відповідь : Так, це дійсно має вплив до схильності ” ілюзорного кайфу “. Гени, з якими народжується людина, відіграють значну роль у формуванні залежності. Дослідження наших психотерапевтів ” На грані ” показують, що здоров’я людини є результатом динамічної взаємодії між генами і навколишнім середовищем.

підлітки вживають алкоголь

  1.  

Статистика говорить про те, що діти алкоголіків або наркоманів у п’ять разів частіше піддаються впливу згубної звички. Якщо у вашої дитини є схильність до депресії, девіантної поведінки й вибору джерела задоволення, варто звернути увагу на соціальне оточення.

Вчені виявили, що люди, які не вживали алкоголь до 25 років, мають на 70 % меншу ймовірність розвитку цієї залежності в зрілому віці. Натомість ті, хто почав випивати до 15 років, мають на 80 % більшу ймовірність розвитку цієї залежності в зрілому віці.

Культурні та суспільні впливи

Соціологи пояснили, що одна з найчастіших причин, яку вказують – для того, щоб ” покращити ” вечірку чи святковий захід, зробити їх більш емоційними та бадьорим, підліток починає вживати наркотики або алкоголь. Підлітковий вік – це психосоціальний життєвий етап, який Ерік Еріксон визначив як плутанина ідентичності проти ролі, час, коли людина бореться за визначення того, хто вона є і що цінує. Вживання алкоголю або наркотиків, говорять лікарі тренінг -центру ” На грані ” часто виступає атрибутом дорослості, але ні алкоголь, ні наркотики не здатні перетворити дитину або підлітка на дорослу людину. Тільки час і досвід можуть зробити це.

підлітки вживають алкоголь

Більш того, вживання алкоголю неповнолітніми є порушенням закону. Підлітковий вік – це психосоціальний життєвий етап, який Ерік Еріксон визначив як плутанина ідентичності проти ролі, час, коли людина бореться за визначення того, хто вона є і що цінує. Спеціалісти психо соціального тренінг-центру ” На грані ” також опитували підлітків і ї їх батьків, що до музикальних уподобань і перегляду фільмів. Це може здаватися не суттєвим, але різні відео ролики і музика мають неабиякий вплив, та підштовхують людину до пагубного задоволення – вживання наркотиків або алкоголю. Більшість сімей, за опитуванням, не звертали увагу на це.

Наслідки вживання алкоголю і наркотиків

Руйнування організму людини, поступово втрачає свій фізичний розвиток. Другою після мозку в організмі алкоголем уражається печінка, в якій відбувається його розщеплення, говорять лікарі тренінг – центру ” На грані “. Дуже чутливо реагує на алкоголь серце. Дихальна система, бронхи, легені. Про шкоду на окремі частини організму, можна писати окремо книжки. Але, поки підліток молодих років не відразу відчуває біль від хімічних речовин, наркотик розповсюджується по іншим сферам здоров’я. Психологічні наслідки, ще більш пагубніше створюють умови руйнування для підлітків, і це часто приводить їх до важких наркотиків, і підвищення ” дози “.

підлітки вживають алкоголь

Негативний вплив на центральну нервову систему, що змушує залежного відчувати в кращому випадку апатію, втому, знесилення, і поступово наближає до смерті. Депресія не завжди дає можливість людині звернутися за допомогою, як результат самогубства і психіатрія. Стосовно навчання, відбувається тимчасове притуплення пізнавальних здібностей, підліток втрачає пам’ять і здібність концентруватись. Поступово знецінюючи себе залежний від алкоголю або наркотиків підліток, оточує себе такими ж обезцінюючими своє життя молодими людьми. Вживання також часто призводить до нещасних випадків серед побутових ситуацій.

Профілактика та підтримка

Психо соціальний тренінг – центр ” На грані ” створив громадські співтовариства, які надають допомогу дітям і їх батькам. Для кожного, хто стикнувся з хворобою залежність, проводяться терапевтичні заходи, що надають цілий спектр інформації і методів роботи з ситуаціями високого ризику. Регулярне інформативне оновлення, з ціллю профілактики допомагають дітям зрозуміти важкість усієї хвороби, а батькам застерегти себе від непередбачених ситуацій. Наші партнери і сертифіковані спеціалісти ” На грані ” у Вінниці спрямовують свій досвід на запобігання та зниження рівня вживання психоактивних речовин здобувачами освіти у навчальних закладах. Формування усвідомленого ставлення до впливу наркотиків на організм дитини.

  1.  

Окремо, командою нашої психологічної клініки ” На грані ” створені соціально – підтримуючі групи, для запобігання стресових ситуацій і розуміння моделі поведінки дитини, і взагалі залежної людини.

Висновок

Кожен крок, є важливим для вас і майбутнього вашої дитини. Зваженість у рішенні і безкоштовна консультація у психо соціальному тренінг-центрі ” На грані ” допоможуть вам організувати подальші дії, і зробити своє життя якісним і насиченим. Команда дипломованих спеціалістів ” На грані “, у галузі знань хімічного і нехімічного впливу хвороби на організм і мислення людини – допоможе вам подолати бар’єри, що створює хронічна форма хвороби. Ми допоможемо вам бути по максимуму проінформованими. Завдяки терапевтичним заняттям у вас з’явиться внутрішній спокій і ясність наступних кроків.

  1.  

Психологічна реабілітація ” На грані ” разом с громадськими організаціями, поліцією, волонтерами – своєю єдністю запевняє кожного, хто пізнав біль наркотичної залежності, що все можливо змінити на краще. Сьогодні ми разом об’єднались заради здорової майбутньої нації.

Література

Гарднер М, Штайнберг Л.Пер Вплив на прийняття ризику, переваги ризику та ризиковані прийняття рішень у підлітковому та дорослому віці. Дев психол. 2005

Штайнберг Л. Соціальна неврологія погляд на ризик підлітка. Дев. Рев. 2008;

Боссонг НГ, Нісінк Р. Дж. Дозрівання мозку підлітків, ендогенна канабіноїдна система та нейробіологія шизофренії, індукованої каннабісом. Прога Нейробіол. 2010 

Безкоштовна консультація
+380686604046

Сайт: nagrani.com.ua

Ми є в соціальних мережах – приєднуйтесь https://www.facebook.com/nagrani.vi

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий