Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
18 апреля 2024
5,2 °C
дождь

статьи

НЕ ЗНИЩУЙТЕ ПЕРВОЦВІТУ
03 марта 2014, 00:00
НЕ ЗНИЩУЙТЕ ПЕРВОЦВІТУ

Після закінчення тривалої зими так хочеться справжнього весняного свята. Прогулянка по лісі ранньої весни – просто чарівна. А перші квіти після тривалої зими приносять величезну втіху для душі. Первоцвітам не страшні сніг чи морози. У них є інший ворог від якого важко врятуватися – це люди.

І для квіткових «браконьєрів» початок весни - золота пора. Квіти зривають, складаючи у великі букети, які згодом цілими оберемками реалізують. Тому, по усій Україні щороку проводиться операція “Первоцвіт” – природоохоронці, правоохоронці та лісівники штрафують продавців та збирачів весняних квіток. Так, згідно з законодавством України, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх рештками, громадяни порушують закони України "Про рослинний світ", "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про Червону Книгу України". А це тягне за собою накладання штрафу на громадян від 340 до 510 грн. з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від 510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого.

Та й навряд чи задумуються браконьєри і ті хто купує у них квіти, що збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи. Бо не дає можливості рослинам утворити насіння. Пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини. До того ж первоцвіти мають і практичне значення. Нектаром квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, а мурашки з’їдають частину насіння. Отже, перші весняні квіти не тільки звеселяють людей, а й напоюють своїм нектаром, годують пилком і насінням мешканців лісу, лікують їх і нас.

Тож звертаюсь до всіх вінничан, хоч працівники лісового господарства спільно з правоохоронними органами і рейди влаштовують, і штрафи накладають, а торговці первоцвітами – далі за своє. Нехай кожен проявить громадянську позицію та перестане купувати букети з первоцвітів, цим ви скажете чітке “ні” браконьєрському знищенню квітів.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий