Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
29 марта 2024
9,3 °C
небольшой дождь

статьи

ЧИМ КОРИСНА ЦИБУЛЯ
18 ноября 2013, 00:00
ЧИМ КОРИСНА ЦИБУЛЯ

 

У осінньо-зимовий період значно зростає рівень захворювань на застуду й грип. Звичайно, в аптеках багато засобів для усунення симптомів ГРЗ, але з давніх-давен існує не менш ефективний і природний засіб для лікування та профілактики не лише застуди, а й дуже багатьох недуг, це – цибуля. І, не зважаючи на цьогорічне зростання в ціні, цей овоч активно використовують не лише на кухні. Він є одним з основних незамінних засобів народної медицини.

Хімічний склад цибулі дуже багатий. Її сік містить комплекс цукрів, ефірні масла, ферменти, глікозиди, флавоніди, фітонциди, тобто «рослинні губителі» мікробів. Завдяки останнім, ми «плачемо» під час чищення та нарізання цибулі. Вони знищують мікроби, стрептококи, дизентерійну, дифтерійну, туберкульозну палички. Так, достатньо протягом трьох хвилин пожувати цибулю або часник, щоб убити в роті всі бактерії. Крім того, в цибулі міститься протеїн, сахароза, мальтоза, фруктоза, полісахариди, білки, жири. Вона багата на вітаміни С, А, D, В1, В2, В6, Є, РР; містить кальцій, калій, натрій, магній, фосфор, залізо, йод, органічні (лимонну, яблучну) кислоти. Зокрема, цей пекучий овоч вважається одним з найкращих натуральних джерел вітаміну С, і в цибулі його набагато більше, ніж в апельсинах або лимонах! Тому регулярне вживання, переважно в свіжому вигляді, поліпшує функції імунної системи, а також знижує ризик простудних та інфекційних захворювань. Із цибулі ріпчастої готують спиртову витяжку для стимуляції серцевої діяльності, покращання секреторної діяльності залоз травної системи. Цибуля заспокійливо діє на нервову систему, активізує обмін речовин, сприяє очищенню крові. Цибуля і часник сприяють кращому перетравленню жирної і м'ясної їжі. Вони є незамінною приправою до багатьох страв. Підсмажена на олії цибуля, надає стравам приємний смак і аромат.

Але користь - користю, а зловживати цибулею теж не рекомендується. Є також і протипоказання, при яких її вживання не бажане. Це важка хвороба печінки, нирок, а також виразка дванадцятипалої кишки і шлунка. 

 

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий