Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
15,1 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
ЗАНЕПАД СИЛ
13 травня 2014, 00:00
ЗАНЕПАД СИЛ

У наш час темп життя неймовірно високий, і витримати його можна тільки в оптимальному фізичному стані. Але буває, прокидаєтесь вранці, і перше, що відчуваєте, це втома. Змусити себе почати щоденні перегони просто немає сил, і тоді стає зрозумілим: щоб рухатися вперед, необхідно якось відновити запаси енергії.

Причини занепаду сил. При занепаді сил насамперед треба звернути увагу на те, як ви харчуєтесь. Харчування має бути збалансованим, тобто включати всі три поживних компоненти - білки, жири і вуглеводи. Жири засвоюються організмом повільно, тому дати вибух активності вони не можуть. Для цієї мети ідеально підходять вуглеводи, котрі згоряють швидко. Однак, якщо поснідати тільки ними, можна спровокувати підвищене вироблення інсуліну, через що рівень цукру в крові знизиться, викликавши ще більшу слабкість. Коли занепад сил є наслідком дієти, корисно приймати полівітаміни й мінеральні добавки. Вони здатні компенсувати погане харчування, але швидкого припливу енергії чекати і від них не доводиться. Викликати слабкість може також зневоднення організму, тому напередодні передбачуваної фізичної активності (спортивні змагання, туристичний похід, відвідування з дітьми парку відпочинку), особливо під час спеки, рекомендується випивати велику кількість води.

Раптовий занепад сил (так званий ефект «Американських гірок») скоротиться за рахунок меншого споживання кофеїну. Звичайно, ранкова чашка кави додасть вам енергії без негативних наслідків, а ось безперервне поглинання кави протягом дня обов'язково призведе до енергетичних провалів. Нерідко причиною занепаду сил стає занадто короткий або навпаки - занадто тривалий сон. Спати треба 7-9 годин на добу в добре провітреному приміщенні. Якщо вночі виспатися не вдається, зняти стомлення допоможуть навіть 20-30 хвилин, викроєних для сну вдень.

Способи подолання. Найкращий спосіб бути завжди в тонусі, - це регулярні фізичні вправи. Швидка ходьба протягом 30-ти хвилин, біг підтюпцем або відвідування басейну 2-3 рази в тиждень цілком підійдуть. Але і тут існує небезпека перестаратися. Щоб не допустити цього, головне - вміти прислухатися до свого організму. Коли необхідно подолати занепад сил, психологічний стан важливий не менше за фізичний. Позитивне мислення, пошук мотивації і впевненість у собі допоможуть виконати будь-які завдання. Відомо, що в багатьох професійних спортивних командах є штатний психолог, в обов'язки якого входить підтримувати бойовий дух гравців. Навіть якщо сезон закінчується і сил уже майже не залишилося, психолог налаштовує спортсменів на те, що вони знаходяться в кращій формі, ніж їхні суперники, що вони можуть перемогти, і це приносить свої плоди.

Подолати занепад сил дуже складно, якщо ваша квартира темна та сумна. Побільше сонячного світла, яскравих фарб - і ви відчуєте себе по-іншому. Змінюючи інтер'єр (наприклад, шпалери), слід враховувати, як впливають різні кольори на внутрішню енергію людини. Так, червоний колір здатний викликати короткочасний сплеск активності, а зелений - підтримувати ваші сили тривалий час, допомагаючи зосередиться і не втрачати уваги. Тож будьте завжди здорові та сповнені життєвих сил.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар