Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
24 квітня 2024
9,9 °C
дождь

Статті

Здоров'я та краса
ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД УКУСІВ КОМАХ
16 травня 2014, 00:00
ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД УКУСІВ КОМАХ

Нарешті настали довгоочікувані теплі весняні дні, коли хочеться відпочити на природі. Однак такий жаданий відпочинок може зіпсувати, здавалося б дрібязок - комахи. Адже вони, особливо кровососні, є носіями збудників інфекційних хвороб, небезпечних для людей. Для запобігання ураженню укусами різних комах слід дотримуватись таких порад.

До способів боротьби зі звичайними мошками та комарами відносять:

- засоби проти комарів, що продаються в аптеках та у магазинах господарчих товарів (репеленти);

- дим вогнища, яке також відганяє комах.

У наших лісах, паркових зонах, особливо наприкінці весни – на початку літа, часто зустрічаються кліщі. Деякі з них є носіями особливо небезпечних хвороб. На щастя, жоден кліщ не здатний проникнути крізь одяг з цупкої тканини. Після прогулянки треба зняти з себе одяг, ретельно витрусити його і уважно оглянути своє тіло. Якщо знайдете кліща, негайно зверніться до лікаря. Якщо кліщ не глибоко проник у шкіру, його можна видалити в такий спосіб:

- уражене місце змастити олією, вазеліном чи гасом. Масляниста рідина перекриє доступ повітря до органів дихання комахи, і кліщ через деякий час загине або спробує вилізти;

- якщо він сам не випав, візьміть кліща пінцетом чи пальцями, обгорнутими марлею, і повільно викручуйте його. Давити чи різко висмикувати кліща не можна, щоб у шкірі не залишилися його частини. Ранку слід продезінфікувати йодом чи зеленкою. Потім краще звернутися до лікаря.

Перша допомога при укусах комах:

Численні укуси бджіл або ос також можуть являти небезпеку для здоровя і навіть життя людини, особливо у випадках підвищеної до них чутливості. При цьому, крім місцевого набряку тканини, відзначається підвищення температури тіла, різкі болі голови, можуть зявитися навіть судоми та непритомність. У порядку першої допомоги при появі вищезазначених симптомів необхідно покласти холодний компрес на голову, дати випити одну-дві таблетки димедролу чи діазоліну та якнайшвидше викликати лікаря. При укусі бджоли обовязково видалити з рани жало.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар