Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
9,7 °C
дождь

Статті

Все для дому та саду
Як обирати ялинку?
21 грудня 2013, 00:00
Як обирати ялинку?

Наближаються Новорічні свята, і в більшість людей постає питання, яку ялинку ставити вдома? Можна купити живе деревце, прикрасити свій будинок ялиновими гілками, або, придбати штучну ялинку.

Жива ялинка. Тут звичайно приємний запах, натуральний вигляд і спогади дитинства. Якщо ви прихильник натурального, то за покупкою вирушайте у світлий час доби, бо в темряві навіть ліхтарик не допоможе вам розгледіти всі вади. Врахуйте висоту стель і розмір вашого приміщення.

Також пам’ятайте, що, стоїть ялинка, не скидаючи хвою – максимум 10 днів, сосна зберігає свіжість в середньому 12-14 днів, ялиця – 14 днів. Перевіряйте голки на «стійкість» – стисніть в долоні гілку ялинки, і подивіться, чи не залишаються голки в руці. Візьміть за стовбур і постукайте об землю – з дерева, яке зрубали давно почнуть сипатися голки. Стовбур у хорошого і свіжого дерева повинен бути прямим, без тріщин. Наявність обідка на зрізі говорить про те, що дерево зрізано давно, а значить і простоїть воно у вас недовго. Далі зверніть увагу на товщину стовбура. У здорової дерева вона доходить до 10 см в обхваті. Якщо стовбур дуже тонкий, але при цьому дерево не маленьких розмірів, не варто купувати його, тому що це свідчить про хворобливість дерева.

Не бажано розміщувати лісову красуню біля батареї – тоді її гілки занадто швидко висохнуть і почнуть обсипатися. Якщо ж за габаритами кімнати цього не уникнути, то постарайтеся поставити поруч із нагрівальним приладом широкий посуд з відкритою поверхнею з водою, яка буде випаровуватися і додавати вологості приміщенню.

Штучна ялинка. Вона не втратить свій вигляд до кінця свят і може служити декілька років. Що стосується запаху, то його зараз навчилися вправно імітувати. Вартість штучних ялинок залежить від багатьох параметрів. Найдорожчі ялинки привозять з Німеччини, Італії і Голландії. Проте найчастіше беруть ялинки середнього класу з Тайваню і Таїланду, найдешевші - китайські вироби. Другий чинник, що визначає ціну - висота дерева і екологічність матеріалів.

Вибирати доведеться з трьох основних типів ялинок: з литими голками, вирізаними з плівки або скрученими з волосіні. Литі ялинки з пластмаси - найдорожчі у виготовленні, зате виглядають натуральнішими за будь-які інші. Секрет у тому, що кожну гілочку окремо відливають в спеціальних формах. Ялинки з плівки на алюмінієвому стовбурі ширше за інших представлені в магазинах. Ялинки з волосіні, гілки яких нагадують йоршики для миття унітазів, тепер зустріти можна украй рідко, а про їх “якість” і згадувати не хочеться. Тому купуючи таке дерево обов'язково поцікавтеся у продавця наявністю сертифікату якості. Ялинки з неякісних матеріалів під впливом тепла від гірлянд виділяють небезпечні для здоров'я токсини. Дорогі ялинки легко складаються як парасолька, дешеві збираються по гілках. Щоб перевірити якість штучної хвої, м'яку погладьте проти голок, а жорстку просто посмикайте за колючки. Якісна ялина обов'язково прийме первинний вигляд, непридатна зігнеться і навіть може обсипатися.

І ні в якому разі не бійтеся перевіряти новорічне дерево. Ви покупець і маєте на це повне право. Тож гарних вам Новорічних свят.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар