Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
23 квітня 2019
19,4 °C
слегка облачно

Статті

Вінницькі цукерки
07 листопада 2013, 00:00
Вінницькі цукерки

Вінницькі цукерки

Вiнницька кондитерська фабрика створена рiшенням Вiнницького мiськвиконкому у 1929 роцi. Першi технологiчнi процеси здiйснювались переважно вручну. У 1932-33 роках була здiйснена часткова механiзацiя виробничих процесiв.

На початок 1941 року випуск кондитерських виробiв становив 3400 тон на рiк, чисельнiсть працюючих - 400 чоловiк. Пiд час Великої Вiтчизняної вiйни майже всi будiвлi фабрики були зруйнованi. З 1944 року проводилась вiдбудова цехiв фабрики i поступове нарощування її потужностi за рахунок часткового розширення виробничих площ шляхом добудови. У перший повоєнний 1945 рiк фабрикою було виготовлено 528 тон кондитерських виробiв i 159 тон макаронних виробiв. У перiод 1951 - 1955 рокiв фабрика продовжувала нарощувати виробничi потужностi. Була встановлена власна електростанцiя, збудовано новий фруктоварочний цех, зроблено тверде покриття територiї пiдприємства. Починаючи з 1952 року, на фабрицi впроваджено затвердження асортиментного мiнiмуму випуску кондитерських виробiв. До 1966 року було освоєно 46 нових видiв кондитерських виробiв. На1971 року кількість працюючих сягала 1470 чол. З 1975 року продовжувалось технiчне переозброєння цехiв фабрики, щорiчно вводилось в дiю 60-70 одиниць технологiчного устаткування, освоювалось по 8-10 нових видiв кондвиробiв.

Перiодом чи ненайтяжчих випробувань для колективу фабрики був 1996 рiк. З 1 гривнi прибутку фабрика сплачувала понад 47 копiйок податкiв. Майже 700 працiвникiв фабрики втратили робочi мiсця, а обсяг виробництва становив лише 8 420 тон проти 30-38 тис.тон у попереднi роки. У цей час здiйснюється приватизацiя пiдприємства. За її пiдсумками на початку жовтня 1996 року 83% акцiй належало 10 499 акцiонерам, а 17% Порошенку Петру Олексiйовичу. У 2000 роцi пiдприємство працювало стабiльно i прибутково. Завдяки досягнутому росту конкурентноспроможностi продукцiї фабрики всi основнi виробничi цехи переведено на роботу у три змiни.

На сьогоднішній день Вінницька кондитерська фабрика входить до п'ятірки найбільших кондитерських підприємств України і є в складі корпорації «Roshen». Випускається більше 100 найменувань кондитерських виробів, а загальний обсяг виробництва становить більше 100 тис. тон у рік. Фабрика спеціалізується на виробництві вафельної і желейної продукції, глазурованих шоколадно-вафельних тортів, пористих шоколадних плиток. Крім того, Вінницька фабрика випускає бісквітну продукцію, карамель, шоколадно-пралінові, глазуровані та збивні цукерки із різними смаками.

Підготував Віктор Рудь,

член Молодіжної організації журналістів

 

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар