Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
10,3 °C
небольшой дождь

Статті

УЛЬТРАЗВУКОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - ЧИ БЕЗПЕЧНО ЦЕ?
15 травня 2012, 00:00
УЛЬТРАЗВУКОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ - ЧИ БЕЗПЕЧНО ЦЕ?

 

Ультразвукове дослідження (УЗД) – це діагностика організму людини за допомогою ультразвукових хвиль.
Воно вважається відносно недорогим і швидким методом і дозволяє дуже точно діагностувати безліч захворювань внутрішніх органів і тканин. УЗД як метод діагностики існує вже не одне десятиліття, і на сьогоднішній день практикується досить велика кількість різних його видів. При деяких дуже важких захворюваннях без УЗД просто неможливо стежити за тим, як розвивається хвороба, а отже, пропонувати адекватне лікування. Знову ж таки, при вагітності саме УЗД - один з основних засобів відстеження здоров'я малюка, можливість завчасного виявлення патологій.

Однак багато кого хвилює запитання — наскільки це дослідження є безпечним для здоров’я людини. На жаль, на сьогодні лікарі не дають однозначної відповіді. Взагалі, ультразвук гучністю нижче 120 Дб вважається безпечним для здоров'я людини. В медицині ж використовуються апарати 80-90 Дб. Під час УЗД ультразвукові хвилі протягом деякого періоду часу спрямовані на одне і те ж місце. Хоча точної відповіді на запитання про безпеку ультразвуку немає, може заспокоїти те, що при УЗД в тіло людини потрапляє всього лише 1% хвиль, решта 99% відбиваються.

Хоча, нині УЗД залишається незамінним засобом діагностики захворювань майбутньої дитини, але і зловживати ним не варто. Вважається, що нормальна кількість УЗД за період вагітності, - три. Так що необхідність УЗД не викликає сумнівів. І хоча сучасна апаратура дозволяє здійснювати реєстрацію серцевої діяльності ембріона з 4 тижнів від моменту зачаття, а рухову активність з 8 тижнів, перше дослідження не рекомендується проводити раніше 10 тижнів вагітності. При найсучаснішому тривимірному УЗД на зображенні можна побачити малюка таким, яким він є насправді. Однак потрібно пам'ятати, що для проведення такої фотозйомки лікар підсилює потужність сигналу, тому не варто зловживати цією процедурою.

Потенційно може становити небезпеку також допплерівське дослідження, бо ультразвукові хвилі, які використовуються при ньому, мають високу енергією і здатні при тривалому впливі пошкоджувати тканини. Тому застосування допплерівських методик обмежене в акушерській практиці і при дослідженні судин головного мозку через очноямковий доступ. Це не означає, що дані дослідження проводити не можна. Просто підбирається оптимальний режим ультразвукового випромінювання, і без потреби ці дослідження не проводяться.

Підготував Олекса Теплий,

член Молодіжної організації журналістів

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар