Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 квітня 2024
5,9 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
«СОЛОДКА» ЗАЛЕЖНІСТЬ…
04 червня 2014, 00:00
«СОЛОДКА» ЗАЛЕЖНІСТЬ…

Свободный человек полагается на право и требует справедливости,

а зависимый просит милости и уповает на милосердие

Зале́жність — набута гостра потреба здійснювати якісь дії або вживати якісь речовини (за даними Вікіпедії). Переглянувши словники синонімів знаходимо ось такі поняття: підвладний (який перебуває під чиєюсь владою), підлеглий, несамостійний, підпорядкований, підкорений, повязаний. Тобто «райдужна»картина вимальовується вже при визначенні поняття. Ми живемо в епоху залежності, нас оточують речі, без яких ми не можемо уявити свого життя. Ця залежність робить нас слабкими, віднімає сили і здоров’я, руйнує стосунки, не дає часу схаменутись.

Розглянемо якою буває залежність. У медичних трактатах описуються такі види:

  • Наркотична – найнебезпечніша, виникає майже з першого разу. У більшості випадків боротьби з цією залежністю, людина програє. Швидко втрачається здатність «тверезо» мислити. Такі люди втрачають волю і у своїх вчинках прагнуть до забезпечення цієї потреби будь яким шляхом.

  • Алкогольна – виникає не одразу, але важко піддається корекції. З часом особистість «залежного» деградує, людина стає асоціальною, не може функціонувати у суспільстві.

  • Тютюнова – дуже підступна. На перший погляд – не така вже і небезпечна, але більш розповсюджена ніж попередні.

Також описують залежність від інтернету, соціальних мереж, комп’ютеру, їжі, азартних ігор, роботи, кави. «Шопоголізм» - теж вид залежності.

Будь яка залежність, під час формування включає такі етапи:

  • Зловживання – неконтрольоване вживання речовини, що викликає залежність.

  • Залежність – як стадія захворювання включає такі ознаки як зміна реакції організму на агент, виникає фізична і психологічна залежність (непереборне бажання збільшити дозування).

  • Синдром наслідків.

Згадки про перші наркотичні речовини датовані п’ятим тисячоліттям до нашої ери. Протягом багатьох століть знаходились нові і ще новіші агенти, що викликали залежність. Та за увесь цей час люди не знайшли універсального способу боротьби з залежністю.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар