Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 квітня 2024
6,0 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
ЩО ТАКЕ ТУБЕРКУЛЬОЗ?
03 серпня 2015, 00:00
ЩО ТАКЕ ТУБЕРКУЛЬОЗ?
Туберкульоз - це заразне (інфекційне) захворювання, яке викликає мікобактерія туберкульозу. Також цю бактерію називають бацилою або паличкою Коха. Паличка Коха передається повітряно-краплинним шляхом від хворої людини - здоровій, тому заразитися можна де завгодно: в транспорті, на роботі, у будь-яких місцях скупчення людей. При кашлі, чиханні, розмові хвора людина виділяє в оточуюче повітря дрібні краплини мокроти, які містять бактерії.
Через малу масу і незначні розміри краплини залишаються у повітрі в зваженому стані тривалий час. При вдиханні вони потрапляють в легені здорової людини, і відбувається інфікування. Але інфікування зовсім не означає, що ви обов’язково захворієте. Цей ризик залежить від ряду факторів: кількості бактерій, що потрапили в організм; тривалості контакту з хворим; захисних сил інфікованої людини. Чим ближчий і триваліший контакт з хворим бактеріовиділювачем, тим більша кількість бактерій потрапляє у легені. Для здорової людини, яка отримала паличку Коха, вірогідність захворіти на активний туберкульоз складає близько 5%.
Основним фактором, який обумовлює складність лікування туберкульозу, є надзвичайна стійкість палички Коха у зовнішньому середовищі, а також те, що в організмі людини вона оселяється всередині клітин. На відміну від інших мікробів, мікобактерія здатна зберігати свої властивості в землі, в снігу, в льоду, стійка до впливу спирту, кислот та лугів. В той же час, паличка Коха гине під впливом прямих сонячних променів, високих температур та хлорвмісних речовин.
Проба Манту (туберкулінова проба, туберкулінодіагностика) - метод дослідження реакції організму на введення спеціального препарату - туберкуліну. Даний тест визначає, чи присутня в організмі туберкульозна інфекція. Туберкулін - це суміш органічних речовин, що отримані з туберкульозних мікобактерій, це не вакцина. Туберкулін не містить саму бактерію, тому його введення не може викликати захворювання. Даний препарат абсолютно безпечний.
Проба Манту проводиться для: виявлення дітей, які вперше зустрілись з паличкою Коха (для прийняття рішення про необхідність проведення профілактичного лікування хіміопрофілактики); як допоміжний метод для підтвердження або виключення діагнозу туберкульозу. В місці введення туберкуліну через 2-3 дні утворюється специфічне ущільнення шкіри - «папула». Розмір папули вимірюють через 72 години після проведення проби. Вимірюється тільки розмір ущільнення в міліметрах. Виділяють 4 варіанти результатів проби Манту: негативна - відсутність папули або наявність тільки уколочної реакції (0-1 мм); сумнівна - папула діаметром від 2 до 4 мм або тільки почервоніння (гіперемія) без папули; позитивна - папула діаметром 5 мм і більше; слабко позитивна - 5-9 мм; середньої інтенсивності - 10-14 мм; виражена - 15-16 мм; гіперергічна (дуже сильна) - папула 17 мм і більше, або наявність в місці уколу пухирця/пухирців, або ознак змін розташованих на руці лімфатичних вузлів та судин. 
Всі діти з позитивною реакцією Манту мають бути обстежені на туберкульоз іншими методами, незалежно від того, чи була їм проведена вакцинація БЦЖ.
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар