Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
13,8 °C
небольшой дождь

Статті

Суспільство
ПАЛАЦ ГРОХОЛЬСЬКИХ
02 травня 2014, 00:00
ПАЛАЦ ГРОХОЛЬСЬКИХ

Палац у стилі раннього класицизму збудував у Вороновиці польський магнат М. Грохольський. Будівництво тривало з 1770 по 1777 рр. архітектурні прийоми характерні для італійської школи зодчества епохи Палладіо. За однією з версій, проект розробив королівський архітектор Д. Мерліні. Головний корпус триповерхового палацу з портиком і фронтоном був доповнений бічними галереями, які закінчуються павільйонами. Фасад прикрашений ліпниною: вінками, рослинними гірляндами і коровячими черепами (для відводу лихого ока). У палаці 43 кімнати. Найбільш багатим оформленням відрізняються парадні - Овальний і Круглий зали 2-го поверху, де зберігся декор. Палац оточений парком французького типу. У парку збереглася кругла водонапірна вежа в романському стилі.

У 1847 р., коли маєток належав княгині К. Сайн-Вітгенштейн, у неї кілька місяців гостював відомий угорський композитор Ф. Ліст, написавши у Вороновиці фортепіанний цикл "Glanes de Woronince" ("Колоски, зібрані після жнив у Воронинцях"), в основі якого лежали мелодії, почуті Лістом на мальовничому Поділлі. Маєток було конфісковано у княгині після того, як вона, будучи заміжньою, втекла до закоханого в неї Ліста у Німеччину, не добившись від імператора Миколи I дозволу на розлучення.

У 1869 р. садибу придбав капітан II рангу Н. Можайський (за іншою версією, виграв у карти). Його брат, контр-адмірал А. Можайський, що прожив тут з 1869 по 1876 рр., проводив дослідження та експерименти в області повітроплавання. Тут він виготовив першу модель планера, яка була успішно випробувана в сусідньому с. Потуш. У 1882 р. у Петербурзі літак конструкції Можайського з паровими двигунами став першим у світі літальним апаратом важчим повітря, відірвався від землі, але був пошкоджений в ході випробувань. У 1971 р. в приміщенні палацу, де тоді розміщувалася школа, був відкритий Музей історії авіації та космонавтики. Основу експозиції складають документи, фотографії, книги, особисті речі, малюнки А. Можайського, макет літака його конструкції, а також муляжі літаків вітчизняного виробництва, сучасне льотне спорядження.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар