Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
16,0 °C
небольшой дождь

Статті

Цікавинки
КОШИК СПОЖИВАЧА. БАНАНИ - КОРИСТЬ ЧИ НЕБЕЗПЕКА
20 листопада 2012, 00:00
КОШИК СПОЖИВАЧА. БАНАНИ - КОРИСТЬ ЧИ НЕБЕЗПЕКА

Цей екзотичний жовтий фрукт з оригінальним солодким смаком та ароматом знайомий практично усім нам з дитинства. Банани вважаються одним із найкорисніших плодів, універсальним продуктом, що може чудово замінити легкий сніданок або перекус в робочий час без жодного негативного впливу на організм людини. Однак, чи так це насправді? Спробуємо детальніше з’ясувати, що ж це за фрукт.

Культивують банани, головним чином, в Латинській Америці. До нас банани імпортують, в основному, з Еквадору, Коста-Ріки і Гондурасу. Зрізають плоди ще зеленими, коли вони дозріли лише на 75%. У такому вигляді вони легше транспортуються і довше зберігаються. Плід банана на 40% складається зі шкірки і на 60% - з борошнистої солодкої м'якоті. Шкірка захищає його від зовнішніх впливів, а сам фрукт має прекрасний аромат, чудовий смак і легко засвоюється. Волокна, які він містить, покращують роботу шлунково-кишкового тракту і сприяють засвоєнню цукру і жирів в організмі. Завдяки високому вмісту вуглеводів, банан є висококалорійним продуктом і тому, хорошим джерелом енергії (100 гр. містять 99 калорій). Якщо ви порівняєте банани з яблуками, то перші містять: у 4 рази більше протеїну, в 2 рази більше вуглеводів, у 3 рази більше фосфору, у 5 разів більше вітаміну А і заліза, а також в два рази більше інших вітамінів і мінералів. При загостренях гастриту, нормальній або підвищеній кислотності банан, завдяки своїй волокнистій структурі, підходить краще, ніж будь-які інші фрукти. Здатність бананів допомагати при серцево-судинних захворюваннях і нормалізувати водний баланс в організмі, дозволяє хворим доповнити лікування смачним плодом. Мігрень часто є наслідком браку серотоніну в організмі. Банан успішно заповнює цей недолік. Комплекс вітамінів, каротин і серотонін, неодмінно, поповнять організм енергією. Недарма, медики радять спортсменам банани до і після тренування.

Однак, будь-який продукт може бути як корисним, так і шкідливим. Банани протипоказані діабетикам, людям із тромбофлебітом та надмірною вагою. Не слід вживати банани при диспепсії та метеоризмі, а також людям із підвищеним зсіданням крові. Надмірне споживання бананів може призвести до збою в обміні речовин. Банани шкідливі людям після інфаркту й інсульту. А зелені банани взагалі не рекомендовані до вживання, адже вони дуже важко перетравлюються. Крім того, насторожує те, що банани в Україну потрапляють ще зеленими, недозрілими. І для швидкого дозрівання, дуже часто, їх поміщають в окрему камеру газації, куди подають спеціальний газ - етилен. Під його впливом відбувається кілька необоротних хімічних процесів, крохмаль, що міститься у плодах, переходить в цукор, хлорофіл у шкірці руйнується і банани жовтіють. В ході такого штучного дозрівання банани швидко стають готовими до вживання. Однак, їхня якість викликає серйозні сумніви.

Як показує практика, смак та користь банана найбільше залежить від ступеня зрілості. Оцінити стиглість банана можна по інтенсивності жовтого забарвлення шкірки. Якщо, купуючи цей продукт, ви не плануєте його довго зберігати, то можна взяти плоди з невеликою кількістю темних крапок. Найстигліші банани — темно-жовтого кольору. Такі плоди дуже смачні, але з'їдати їх треба практично відразу, зберігати їх не можна. Вважається, що крапки з'являються в той час, коли банан дійшов до повної кондиції. Купивши не зовсім стиглі, зеленкуватого кольору банани, покладіть їх в тепле темне місце, і вони дуже швидко дозріють. Коричневі плямочки ("тигрове" забарвлення) означають, що під час зберігання бананів різко підвищувалася температура. Не варто купувати "застуджені" банани. Їх відмітна ознака — зелнувата, а подекуди побуріла шкірка. Такі плоди несмачні, а при спробі «довести їх до кондиції» вони не дозріють, а згниють. У жодному випадку не купуйте банани із слідами плісняви. Також, не слід зберігати банани в холодильнику, оскільки, вони чорніють при низьких температурах. Краще всього їх зберігати в повітропроникному пакеті в коморі або у шафі.

Підготував Олександр Самойленко,

член Молодіжної організації Журналістів

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар