Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
15,1 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
КОЛИ ШЛУНОК НЕ ЗМОЖЕ — НІЩО НЕ ДОПОМОЖЕ!
15 квітня 2013, 00:00
КОЛИ ШЛУНОК НЕ ЗМОЖЕ — НІЩО НЕ ДОПОМОЖЕ!

Або небезпека зловживання ферментними препаратами
Проблеми з травленням трапляються практично в кожного з нас. Велика кількість жирної, важкої, вуглеводної їжі збільшує в кілька разів навантаження на підшлункову залозу та печінку. Особливо коли настають свята, чимало хто зіштовхується з переїданням та суміщенням непоєднуваних продуктів. Однак реклама ферментних препаратів говорить нам, що з ними можна їсти будь-яку їжу і в будь-яких кількостях. Та чи нешкідливе постійне об’їдання, покладаючись лише на таблетки? Адже будь-яке перевантаження організму, зокрема і переїдання, завжди є небезпечним.
Спочатку ферментні препарати створювалися, як засоби для засвоєння їжі, для людей із хронічним панкреатитом, коли підшлункова залоза не виробляє власні ферменти. І такі ліки їм справді необхідні. Але регулярний прийом цих засобів нехворими людьми створює серйозну загрозу здоров’ю останніх. Організм може зменшити вироблення власних ферментів. Тому для людей зі здоровою підшлунковою залозою прийом таких ліків повинен бути обмеженим. До сьогодні, полеміка навколо ферментних препаратів досягла значного напруження: на тлі недобросовісної конкуренції поширюються справжні чутки і плітки, абсолютно не підтверджені об'єктивною реальністю, і які не мають наукового підґрунтя. При цьому можна згадати слова Ф. Шиллера: «Наука для одного - піднесена небесна богиня, для іншого - дійна корова, що забезпечує його маслом». Потрібно враховувати, що проблеми з травленням можуть бути пов'язані не тільки з огріхами в харчуванні (переїданням, вживанням важкої їжі, різкою зміною харчових звичок), але і з різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також ферментною недостатністю підшлункової залози. Тому вживання навмання якихось ферментних препаратів не завжди може принести користь. Тим більше, що їх ефективність далеко не завжди відповідає заявленій.
Крім того, шлунок вміщує в себе не більше 1,5 л. Через годину після обіду об'єм їжі збільшується і розтягує стінки шлунку. Занадто щільна трапеза загрожує набряком та запаленням підшлункової залози. У цьому випадку ферменти навряд чи врятують. Тому краще знати міру, ніж потім лікувати хворий кишково-шлунковий тракт. Іноді, особливо при індивідуальній непереносимості або у випадку занадто тривалого вживання ферментних препаратів, можуть виникати побічні ефекти. До таких найчастіше належать різного роду алергічні прояви. Також вживання даних препаратів може викликати порушення травлення, такі як, діарея або, навпаки, запор, тяжкість у шлунку, блювання. Ці прояви характерні для захворювання підшлункової залози. Якщо довгий час приймати певні ферментні препарати, може збільшитися кількість сечової кислоти у фізіологічних рідинах. В будь-якому разі, лікування потрібно проводити під наглядом лікаря, який буде контролювати вживання того чи іншого лікарського препарату.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар