Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
10,3 °C
небольшой дождь

Статті

Все для дому та саду
Колорадський жук. Менше хімії, побільше кмітливості
05 червня 2020, 15:29
Колорадський жук. Менше хімії, побільше кмітливості

Масу неприємностей приносить городникам колорадський жук. Тисячі людей невтомно щороку знищують мільйони шкідливих жуків у своїх городах. Але позбутися їх практично неможливо.

Зимувати він здатний тільки в фазі жука (доросла комаха). У фазі личинки або яйця - гине.

У самий розпал весняного цвітіння плодових дерев шкідники залишають свої земляні укриття. Теплі дощі активізують жуків, стимулюють їх якнайшвидший вихід. Деяка частина (до 50%) цих комах повторно ховається в свої укриття в грунті на строк до 1 місяця. Так може відбуватися до 5-6 разів за один сезон. Жук «грає в хованки», як би ухиляючись від хімічних обробок.

Одна самка в сезон відкладає близько 750 яєць. Лічинка формується від 14 до 35 днів, лялечка - 10-14 днів. Якщоврахувати перезимувавших жуків, то можна побачити, що кількість шкідників збільшується в 200 раз за сезон.

Колорадський жук кидається об'їдати картоплю в пору її бутонізації та активного цвітіння. Саме в цей час картопля найбільш вразлива до впливу. Якщо бадилля з квітками зіпсувати на 40%, то слід очікувати зниження врожаю на 30%. При пошкодженні зелені на 75%, втратити можна половину бульб.

У природі у колорадських жуків немає природного ворога, який би міг різко скоротити їх поголів'я. Але з невеликою кількістю можуть впоратися златоглазки, павуки, деякі види клопів і турунів. Однак спеціально розводити всю цю «нечисть» у себе на ділянці - затія досить спірна. Тому городники-любителі використовують засоби захисту рослин. Препарати застосовують залежно від стадії личинок.

Багато народних засобів і методів також допомагають позбутися від докучливих жуків, наприклад:

  • Розкладка приманок. Ранньою весною між посадками розкласти розрізану на четвертинки картоплю. Потім знищити жуків, які зібралися на принадах.
  • Присипання сходів грунтом в період травень-червень. Допоможе захистити паростки від ранньої агресії жуків.
  • Для пізньостиглих сортів проводити міжрядне розпушування. Це дозволить виявити і прибрати кладки і личинки жуків.
  • Обприскування 0,1% екстрактом чемериці, яка здатна захистити кущі картоплі протягом 3 тижнів. При цьому пошкодження бадилля становить менше 4%.
  • Відвар з конопель. Шкідники не виносять цю рослину в період цвітіння. Щоб відлякати жуків потрібно замочити 200 г коноплі в окропі (приблизно 2 л) і проварити 16-18 хвилин, потім додати 15-17 г мила - природний інсектицид готовий.
  • Відвар з хвоща і кульбаби. Залити по 250 г обох рослин 3-4 літрами води, прокип'ятити, потім охолодити. Десять літрів води змішують з 0,7-0,8 л відвару і обприскують картоплю.
  • Рослини картоплі можна опиляти золою (10 кг золи на одну сотку). Через пару днів починають гинути дорослі особини.

Щоб позбутися від личинок, потрібно вносити в борозди вугільну або деревну золу, по мірі їх появи. Такий грунт згубний для шкідника, а також корисний для посадок.

Важливо пам'ятати, що правильна агротехніка і своєчасні органічні заходи боротьби з набридливим шкідником допоможуть підвищити врожайність на ділянці.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар