Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
9,6 °C
небольшой дождь

Статті

Цікавинки
ГІРЧИЧКА
19 жовтня 2012, 00:00
ГІРЧИЧКА

Спеції та прянощі є невід’ємною частиною будь-якої кухні світу. Нам усім добре знайомі сіль, перець, ваніль, гвоздика, гірчиця та багато інших приправ, які надають неповторного смаку та аромату стравам.
Однією з найдавніших спецій є гірчиця. Перший відомий рецепт її приготування датується ще 42 роком до н.е. В ті часи вона використовувалася, щоб зберегти продукти свіжими, наприклад м'ясо. Адже в гірчиці містяться природні консерванти.

Згідно з індійською легендою, Будда Гаутама наказав жінці, що втратила сина, піти й зібрати по одній гірчичній зернині з кожної сім'ї, яка не зазнала б жодної втрати. Коли жінка повернулася з порожніми руками, то зрозуміла, що смерть є невідворотньою частиною для всіх, хто живе, і примирилася з втратою сина. Гірчиця одного разу навіть була учасником військових переговорів. Перський цар Дарій послав Олександру Македонському в якості виклику мішок насіння кунжуту, що красномовно натякало на кількість воїнів у його армії. У відповідь Олександр прислав маленький мішечок насіння гірчиці та цим зазначив, що хоч його військо і менше, але в бою воно набагато гарячіше.

Завдяки гірчиці, багато страв стануть смачнішими, але, крім цього, в ній міститься багато вітамінів групи В (потрібні для злагодженої роботи нервової системи та гарного настрою), вітаміну А (покращує зір та шкіру), вітаміну D (робить кістки міцними), вітаміну Е (оберігає від серцево-судинних захворювань ), заліза, калію і фосфору.

Гірчиця поєднується з такими прянощами, як кориця, гвоздика, духмяний та чорний перець, естрагон, каперси, цибуля, мускатний горіх, часник. З насіння ж готують гірчичний порошок, який застосовують в овочевих, грибних стравах, грибних маринадах, при приготуванні свинини та яловичини, страв з дичини. Насіння білої гірчиці в давні часи клали в соління з огірків, овочів, приправляли ними копченості. В якості прянощів можна використовувати і зелене листя білої гірчиці для надання стравам гостроти та пікантності. Ними приправляють також супи і маринади з оцтом.

Підготувала Ксенія Талимончик

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар