Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
9,6 °C
небольшой дождь

Статті

Цікавинки
ЧИМ КРАЩЕ ТАМУВАТИ СПРАГУ
08 серпня 2012, 00:00
ЧИМ КРАЩЕ ТАМУВАТИ СПРАГУ

Як часто в спекотний літній день, відчуваючи спрагу, ви зупиняєтеся перед вітриною з газованою водою?
Або купуєте запітнілу пляшечку коли? А на кожному розі продають з бочок холодний квас. І рука без вашої волі вже тягнеться за склянкою цілющої вологи. А тепер задумайтесь про їхню користь чи шкоду нашому організму.

Щодо солодкої газованої води, то від неї взагалі немає ніякої користі. Зате цей напій можна вільно віднести до шкідливих продуктів. Через величезну кількість цукру збільшується ризик розвитку ожиріння та цукрового діабету. Ці напої містять руйнівний потенціал кислоти. А цукор гасить апетит, і ввечері голодний організм за ситною вечерею набирає калорії. Це веде до ожиріння. Надмірне надходження в організм фосфорної кислоти, що міститься в цих напоях, може викликати дефіцит кальцію. Мінеральна вода нормалізує роботу травного тракту та обмін речовин, виводить токсини, відновлює склад клітини. Проте слід нагадати, що лікарі рекомендують її пити без газу. І лише столову воду можна пити без рекомендацій.

Якщо віддавати перевагу молочним і кисломолочним напоям, то потрібно пам'ятати, що всі вони: молоко, кефір, кисле молоко, ряжанка, йогурт і т.д. - містять молочнокислі бактерії, кальцій, мідь, фосфор, вітаміни А, D, В, Е, магній, калій, натрій та інші речовини. Ці корисні напої сприяють нормалізації травлення, позитивно впливають на обмін речовин, зміцнюють кістки і нормалізують сон. Однак не слід забувати про їхню високу калорійність. А молоко ще й може викликати алергічні реакції.

Любителям чаю та кави слід знати, що вони вільні від калорій до тих пір, поки ви не поклали у них цукор і вершки. Чай та кава містять понад 260 біологічно активних речовин і мають виражений тонізуючий, сечогінний та спазмолітичний вплив на організм. У зеленому чаї містяться речовини – катехіни, які захищають оболонки (мембрани) наших клітин від руйнуючої дії вільних радикалів. Крім того, чай – це один із найпоширеніших адаптогенів, тобто речовин, які допомагають організму адаптуватися до несприятливих факторів зовнішнього середовища. Як кава, так і чай сприяють зниженню вмісту етанолу (спирту) в крові та печінці та його токсичного місцевого продукту розпаду в організмі – ацетальдегіду.

Купуючи справжній квас, смакуйте його на здоров'я, він містить вітаміни групи В, молочнокислі бактерії, цінні ферменти та інші корисні речовини. Він має відмінні смакові якості і добре втамовує спрагу. Як продукт кисломолочного бродіння, квас нормалізує роботу кишечника і серцево-судинної системи, поліпшує обмін речовин, перешкоджає розвитку хвороботворних мікроорганізмів, піднімає тонус. Однак квас не рекомендують надмірно вживати при цирозі печінки, гастриті й гіпертонії. Якщо у складі квасу є ароматизатори або підсолоджувачі, то, під його ім'ям продають звичайну газовану воду.

Якщо ви є фанатом натуральних фруктових соків, то, напевно, піклуєтесь про власне здоров'я, бо вони багаті на вітаміни, мікроелементи та пектинові речовини, покращують роботу кишківника, допомагають вивести із організму шкідливі речовини. Але фруктові соки також містять багато калорій, тому достатньо буде однієї склянки в день, але, розбавленого водою. Пити соки найкраще за півгодини до їжі чи між прийомами їжі, особливо це стосується солодких соків. Такий сік, випитий після обіду, здатний посилити бродіння у кишечнику і призвести до здуття живота.

І головне: не пийте енергетичні напої. Ці недешеві солодкі шипучі рідини мають стільки ж цукру, як і безалкогольні напої, плюс багато кофеїну і можуть призвести до підвищення кров’яного тиску. Крім того, вміст у них домішок у вигляді аспартаму можуть принести чимало неприємних наслідків для здоров’я.

Тож будьте здорові та намагайтесь уважніше слідкувати за тим, що вживати.

Підготував Віктор Рудь,

член Молодіжної організації журналістів

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар