Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
10,3 °C
небольшой дождь

Статті

Наука
Чому Статуя Свободи зелена
11 лютого 2020, 12:29
Чому Статуя Свободи зелена

Сьогодні Статуя Свободи один з найбільш відомих символів Сполучених Штатів Америки. А чи знаєте ви чому вона синьо-зеленого кольору. Сьогодні ми постараємось детально відповісти на це запитання.

Статуя Свободи не завжди мала такий специфічний колір, коли її було відкрито, а це відбулось в далекому 1886 році, вона мала насичений та блискучий коричневий колір. До 1905 року її колір змінився на зелений. Зміна кольору статуї відбулась тому, що її зовнішня поверхня повністю вкрита сотнями мідних листів. Мідь реагує з повітрям та утворюється специфічна зеленувата плівка яку називають патиною. Ця плівка захищає основний метал від подальшої корозії та деградації, тому мідні скульптури настільки міцні.
Колір Статуї Свободи зумовлений унікальними умовами навколишнього середовища оскільки він зумовлений не лише реакцією між мідними пластинами та киснем. Оксид міді який утворився на поверхні пластин продовжив реагувати та через це на поверхні з'явились карбонати міді, сульфід і сульфат міді.

Є три основні сполуки, які утворюють синьо-зелений наліт: Cu4SO4(OH)6 (Брошантит зелений); Cu2CO3(OH)2 (Малахіт зелений) і Cu3(CO3)2(OH)2 (Азурит синій).

Ось як вони утворились:

Спочатку мідь реагує з киснем з повітря і відбувається окисо-відновлювана реакція.

2Cu + O2 → Cu2O (рожевий або червоний)

Потім утворений оксид, продовжує реагувати з киснем з киснем та утворюється CuO.

2Cu2O + O2 → 4CuO (чорний)

У той час коли була побудована Статуя Свободи, в повітрі містилося багато сірки оскільки великі підприємства дуже забруднювали повітря при спалюванні вугілля. Сірка в свою чергу також вступила в реакцію з міддю:

Cu + S → 4CuS (чорний)

CuS реагує з двоокисом вуглецю (CO2) з повітря і оскільки статуя встановлена на невеликому острові посеред води, під дією високої вологості повітря утворились ще три сполуки:

2CuO + CO2 + H2O → Cu2CO2(ОН)2 (зелений)

3CuO + 2CO2 + H2O → Cu3(CO3)2(OH)2 (синій)

4CuO + SO3 + 3H2O → Cu4SO4(OH)6 (зелений)

Патина яка з'явилась на поверхні Статуї Свободи надає їй специфічний синьо-зелений колір, який з'явився завдяки вологому повітрю та високому вмісту сірки.
В 1906 році було запропоновано пофарбувати Статую Свободи та навіть було розроблено цілий проект, але це викликало велике обурення серед громадськості і відтак статую по сьогоднішній день жодного разу не фарбували.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар